nas26122023

Donacijom sportskih rekvizita – stola za stoni tenis i za tekbol, kao i sredstava za bogaćenje bibliotečkog fonda, danas je u SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ zvanično započela kampanja „Kulturom protiv nasilja“ koju sprovodi Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg-Novi. Kampanja će trajati duži period i obuhvatiti sve škole, vrtić i oplemenjivanje sportskim rekvizitima javnih površina gdje mladi borave, kazala je sekretarka Ana Zambelić Pištalo prilikom obilaska škole.

U školskom dvorištu gužva oko tek postavljena dva stola za stoni tenis i tekbol.

„Odlična ideja. Ovo nam je trebalo. Znate, nije baš interesantno u školi, a sada nam je odlično. I sto za stoni tenis i za tekbol nam se sviđaju, među učenicima je veoma popularno da se igra stoni tenis, tako se obično čeka red jer smo imali jedan sto u holu. Sada je još bolje kada imamo i stolove u dvorištu“, pričaju novski srednjoškolci koji su veliki odmor proveli u dvorištu.

Projekti poput ovih su veoma značajni za školske ustanove i pokazuju da lokalna zajednica brine o mladima, kazala je direktorica škole

„Djeca su oduševljena donacijom sportskih rekvizita. Zahvaljujemo i za sredstva koja su izdvojena za bibliotečki fond škole. I u tom dijelu je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje imao sluha, odabraćemo knjige i udžbenike koji su nam potrebni. Naša škola je uvijek imala podršku Opštine Herceg-Novi, posebno u poslednjih par godina. U svakoj prilici kada se obratimo za pomoć u realizaciji nama važnih projekata, uvijek smo dobili podršku. To je primjer dobre saradnje sa lokalnom zajednicom i brige o našoj omladini“, kazala je Karanović.

„Kulturom protiv nasilja“ nastavak je kampanje protiv vršnjačkog nasilja i stavlja akcenat na omladinsku politiku u Herceg-Novom koji treba da bude po mjeri djeteta, kazala je sekretarka Ana Zambelić Pištalo.

„Željeli smo da našim srednjoškolcima omogućimo da veliki odmor ili periode kada su slobodni, iskoriste na najbolji način jer bez sporta i razvijanja tih vještina nema ni razvoja zdrave ličnosti. Ovo je samo jedan segment naše kampanje jer kultura je široko postavljen pojam i obuhvata zdrav stil života koji treba da nametnemo mladim ljudima. Dodatan naglasak je na bogaćenju bibliotečkog fonda sve četiri osnovne i srednje škole, ali i vrtića koji će od sredstava koja su im namjenjena kupiti knjige, slikovnice, didaktički materijal sa željom da naše najmlađe sugrađane uvedemo u lijepi svijet knjige. U toku je i izrada nacrta Lokalnog akcionog plana za mlade, sprovedena je anketa i pohvaljujem učešće skoro 200 mladih ljudi koji su odgovorili na upitnik“, kazala je sekretarka Zambelić Pištalo.

Sportski rekviziti su namjenjeni za vanjsku upotrebu i planirano je da tokom kampanje slični budu postavljeni u drugim školskim dvorištima ali i na javnim površinama u gradu kako bi prevashodno mladima omogućili zdrav vid zabave.