protiv nasilja27022024Sekretarijat za kulturu i obrazovanje, u saradnji sa NVO Osvit iz Nikšića, obilježiće sutra (28. februar) Dan ružičastih majica – Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Program počinje u 11.00 časova na platou ispred zgrade Opštine Herceg-Novi.

Svjedoci smo sve učestalijih problema u kojima se ispoljava vršnjačko nasilje, a u rješavanju ovog problema mladima je potrebna podrška društva u cjelini. U tom cilju, Sekretarijat i na ovaj način, obilježavanjem Dana ružičastih majica, želi uputiti poruku i pružiti podršku djeci i roditeljima, žrtvama nasilja, ali i preventivno djelovati.

Planirano je obraćanje  potpredsjednika Opštine Herceg-Novi, Mirka Mustura, zatim predstavnika NVO Osvit, Marka Jovanovića, košarkaša KK Primorje 1945, Slobodana Miljanića kao i predsjednik Učeničkog parlamenta SMŠ „Ivan Goran Kovačić“, Pavla Đurovića.

Dan ružičastih majica obilježava se od 2007. godine kada je inicijativu pokrenula grupa aktivista u Kanadi. Tom prlikom 50 aktivista u ružičastim majicama su sa učenicima pustili simbolično 50 ružičastih balona.