NAs28022024

U saradnji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, NVO Osvit iz Nikšića i Učeničkog parlamenta SMŠ “Ivan Goran Kovačić”, puštanjem ružičastih balona danas je obilježen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica. Dan posvećen ovom problemu u svijetu se obilježava još od 2007. godine, simboličnim gestom kojim se ukazuje na sve širi društveni problem.

Kako je istakao potpredsjednik Opštine Herceg-Novi, Mirko Mustur, svakodnevica u kojoj živimo, stvaramo, njegujemo mlade naraštaje izazovnija je nego ikada, a naš zadatak je da u svakoj prilici, na svakom mjestu utičemo da se sistem vrijednosti, ljudskosti, tolerancije i poštovanja jednih prema drugima, podigne.

“Mnogo je ljepše i lakše imati prijatelje nego u drugima vidjeti i gajiti neprijatelje. Mnogo je bolje i ljepše činiti dobro, uticati da ljudi žive u slozi, da zajedno grade bolje društvo. Izgleda da je to danas teže i složenije, ali vjerujem da u svakom od nas postoji plemenitost i spremnost da mijenjamo svijet. Zato i danas i svakog drugog dana, utičimo da se podigne svijest o tome da niko ne treba i ne smije da trpi nasilje, ali ne smije ni da ostane nijemi posmatrač, neko koga se to ne tiče. Tiče nas se svih i to je problem svih nas”, naglasio je Mustur.

Na platou ispred zgrade Opštine Herceg-Novi obratio se i predstavnik NVO Osvit, psiholog Marko Jovanović, koji je naglasio da je hercegnovska lokalna samouprava prva sprovodila akcije u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

On je pojasnio šta to definiše vršnjačko nasilje: ponavljanje u kontinutetu, nanošenje fizičke ili emotivne štete drugoj sobi, te neravnopravan odnos između žrtve i nasilnika.

“Vršnjačko nasilje se može podijeliti na fizičko, verbalno ili emotivno, zatim sve više prisutno cyber ili digitalno nasilje koje samo po sebi predstavlja veliku i komplikovanu temu, uglavnom iz razloga što počinilac nasilja može da ostane anoniman. Prevenciju možemo da sagledamo iz više uglova, ali ćemo se svi složiti da je najbitnija porodica u svemu tome. Ona prenosi vrijednosni sistem na dijete, koje do svoje pete ili šeste godine formira karakterne crte, i zato je najbitnije kakav sistem vrijednosti roditelji prenose na dijete”, naglasio je Jovanović.

Prilika da mladima uputi poruku podrške pripala je i kapitenu KK Primorje 1945, Slobodanu Miljaniću, koji je naglasio da se svi problemi vršnjačkog nasilja mogu riješiti dijalogom, ali i da je bilo kakvo nasilje u bilo kakvom obliku neprihvatljivo.

“Sport ne pomaže samo u fizičkom razvijanju djece, već i u psihičkom, a to je veoma bitno da svi roditelji znaju. Apelujem na sve roditelje, nastavnike u školama i trenere, da u što većem broju usmjeravaju djecu ka sportu. Mislim da je sport jedna od najboljih stvari koja može djetetu da se desi, jer tu su druženje, priče i zajedničke aktivnosti. Nadam se da će se što više djece odazvati sportskom pozivu i ići u tom pravcu”, istakao je kapiten gradskog prvoligaša.

Borba protiv vršnjačkog nasilja ne bi bila moguća bez mladih koji su svjesni obima problema, a u Herceg-Novom to je Učenički parlament SMŠ “Ivan Goran Kovačić”. Predsjednik tog tijela, Pavle Đurović zahvalio je Opštini Herceg-Novi na činjenici da je prepoznala srednjoškolce kao partnere koji mogu da iznesu ovu priču i koji su dovoljno zreli da pomognu drugima.

“Vršnjaško nasilje je problem koji raste i koji je sve češći i tome moramo da se suprotstavimo. Moramo da kažemo svima u našoj zajednici, našim profesorima i direktorima, da nasilje iz dana u dan raste i da nasilje koje se dešavalo u nekim “srećnijim” vremenima, kako nam profesori kažu, nije nasilje koje imamo danas. Danas je drugačiji narativ u društvu, danas ima mnogo agresije, mnogo agresije u diskursu i tome moramo da se suprotstavimo”, poručio je Đurović.

Foto: Vuk Ilić