Nas14032024

Mažoretke i Gradska muzika Herceg-Novi otvorili su 76. festival „Fiore del mandorla“ u sicilijanskom gradu Agriđente, a u svečanoj povorci je i sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo. Kao što Herceg-Novi slavi mimozu, u ovoj italijanskoj prijestonici kulture za 2025. godinu organizuju festival u čast cvijeta badema.

Ove godine od 9. do 17. marta među više od 1300 učesnika iz 22 države svijeta su domaći i internacionalni umjetnici, muzičari, folklorne grupe, kuvari i lokalni producenti koji stvaraju živu i multikulturalnu atmosferu, a festival čine spektaklom talenta i kreativnosti. Cvijet badema predstavlja simbol proljeća na Siciliji, ponovnog buđenja i preporoda prirode nakon duge zime.

Dio Praznika mimoze i tradicije Herceg-Novog predstavili su mažoretke i Gradska muzika i svakim nastupom izazvali posebne emocije mještana i drugih učesnika festivala.

Povezivanje dva grada, oba turistička, festivalska i bogata kulturnim dešavanjima, uvijek donosi pozitivne efekte, bolju međunarodnu saradnju i razmjenu iskustava, kazala je sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

„Zadovoljstvo je što smo na festivalu koji je izuzetno značajan i posjećen u Italiji, tradicionalan - 76. po redu. Osnovna poruka je da kultura spaja i da se dijalogom i uvažavanjem različitosti jedino napreduje. Imamo šta da vidimo i naučimo kad je organizacija velikog festivala u pitanju. Preko 1 300 učesnika. Centralni događaj se odvija ispred hrama Konkordia u Dolini Hramova koja je pod Unesco zaštitom“, kazala je sekretarka Zambelić Pištalo.

Arheološku oblast Agriđento UNESCO je uvrstio na listu svjetske baštine u novembru 1997. s obzirom na to da je ovaj grad bio jedan od najvećih iz antičkog mediteranskog svijeta i da je sačuvan u netaknutom stanju. Veliki niz dorskih hramova jedan je od najistaknutijih spomenika grčke umjetnosti i kulture. Granica lokaliteta obuhvata čitavu teritoriju antičkog polisa, uključujući ekstramuralnu oblast nekropole, značajne površine stambenog područja helenističkog i rimskog Agrigenta, složenu mrežu podzemnih akvadukata i široki dio zemljišta na kome se još uvijek nalaze neiskopane arheološke strukture.

Posjeta i boravak novske delegacije u Agriđenteu donosi brojne mogućnosti za dalju saradnju na polju kulture, festivala, međunarodne saradnje i razmjene iskustava, s obzirom na to da i Herceg-Novi očekuje upis tvrđave Forte Mare na UNESCO listu svjetske baštine, ali i da podjednako predano njeguje tradiciju festivala, kvalitetnih kulturnih dešavanja, očuvanja tvrđava i slično.