naslovna14032024a

Međunarodno proslavljeni grčki pjevač Jorgos Dalaras održaće veliki koncert 14. septembra na Kanli kuli, u okviru 18. Guitar Art Summer Fest-a u Herceg-Novom. Ovo će biti prvi koncert u Crnoj Gori jednog od najvećih pjevača tradicionalne rebetiko muzike.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare na kojoj su govorili predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić, direktor festivala Boško Radojković i član organizacijskog tima, Vitka Vujnović, uz glavni događaj – koncert Dalarasa, u periodu od 29. jula do 02. avgusta biće održano i osam koncerata muzičara koji dolaze iz Španije, Brazila, Grčke, Mađarske, Švajcarske i Crne Gore.

Herceg Novi će tokom 2024. godine biti mjesto okupljanja umjetnika iz cijelog svijeta, a doprinos tome već 18 godina daje Guitar Art Summer Fest, kazao je Katić.

„Tradicija govori o kvalitetu ovog festivala u umjetničkom i edukativnom smislu zbog brojnih radionica. Raduje me što već u martu imamo najavu kako za ovaj događaj tako i za bogato kulturno ljeto. Praznik mimoze je bio vrlo uspješan, a to je dijelom jer je najavljen 7,8 mjeseci ranije. Tako i sada najavljujemo sadržaje koji će se održati u avgustu i septembru kada nam dolazi jedna od najvećih zvijezda Grčke, koji će prvi put nastupiti u Herceg-Novom i to predstavlja naš ponos“, kazao je Katić i istakao da je dolazak velikih imena iz svijeta umjetnosti potvrda koliko je Herceg Novi, koji je oduvijek grad kulture, postao interesantan i cijenjen na svjetskoj kulturnoj mapi.

Gasf001

Uz zahvalnost direktoru Festivala Bošku Radojkoviću koji je predanim i odgovornim radom doprinio da GASF postane tradicija Herceg-Novog, Katić je istakao da će festival i dalje imati podršku lokalne samouprave.

„Nadamo se da će GASF iz godine u godinu rasti, veliki broj najznačajnijih imena iz svijeta muzike i gitare je već nastupio tako da je dolazak Dalarasa kruna svega što je urađeno do sada. Herceg-Novi će tokom 2024. godine biti mjesto okupljanja umjetnika iz čitavog svijeta“, poručio je Katić.

Jedna od novina ovogodišnjeg GASF-a je što će biti organizovan u dva vremenska intervala, od 29. jula do 2. avgusta, kao i 14. septembra kada je planiran veliki koncert na Kanli kuli.

„Još prošle godine u ovo vrijeme počeli smo da pregovaramo termin za koncert Dalarasa. Prvo je to okvirno bio kraj jula, potom smo čekali par mjeseci na potvrdu, ali smo morali rezervisati taj termin radi ostalih dešavanja u Herceg-Novom kojih u tom periodu ima mnogo. Zato ćemo krajem jula imati pet večeri GASF-a u starom gradu, a za koncert Dalaresa postignuto je kompromisno rješenje i on će biti 14. septembra. Punoljetan GASF donosi koncerte, radionice, predavanja, izložbe, noćna druženja i koncert na Kanli kuli“, kazao je Radojković.

Dalares će prvi put nastupiti u Crnoj Gori i Herceg-Novom, a karte su već u prodaji, kazao je Radojković.

„On nastupa sa timom od 16 vrlo profesionalnih grčkih muzičara, to je njegov orkestar i on ne ide na koncerte ako tim nije kompletan zbog zvuka na kojem insistira bez obzira gdje nastupa i da li je to pred publikom od 100 ili 10 000 ljudi. Dva puta je održao koncerte u Beogradu i interesovanje je bilo izuzetno veliko tako da očekujemo da će tako biti i u Herceg-Novom. Karte su u prodaji na tickets.rs i na blagajni Dvorane Park po cijeni od 50 eura“, kazao je Radojković.

Sastavni dio festivala je guitar visual u okviru kojeg će izložba kojom je otvoren 17. GASF biti prikazana u Beogradu, kazala je Vitka Vujnović.

„GASF ne zaboravlja i prošlogodišnja izložba putuje dalje za Beograd gdje će 15. maja biti otvorena izložba slika, knjiga, plakata Vojislava Voja Kilibarde. U našem gradu imaćemo izložbu našeg sugrađanina, sjajnog crtača, grafičara Nikole Ćurčina koji dugo nije izlagao. Po tradiciji, izložba će biti otvorena prvog dana festivala u galeriji Sue Ryder“, najavila je Vujnović.

Dva značajna i kvalitetna festivala regionalnog pa evropskog nivoa – HSF i GASF, predstavljena su u dva dana u Herceg-Novom, a posebna vrijednost je otvorenost i spremnost oba organizatora na saradnju, dodaje Vujnović.

„Dogovarali smo da svjetski poznati strip crtači ilustruju temu Herceg-Novi – gitara, muzika i strip. Ta izložba bi trebala da obilježi jubilarno 20. izdanje GASFa, HSFa i da je vidi publika u BGD“, zaključila je Vujnović.

Organizatori GASF-a su zahvalili na podršci Opštini Herceg-Novi, gradskoj Turističkoj organizaciji, JUK HF, Muzičkoj školi, ambasadama država učesnika, galeriji Sue Ryder i ostalim prijateljima festivala.

Koncertni program:

29.07. Trg od muzike

21:00 Alba Karmona i Jesus Guerero

(Španija, flamenko / gitara i glas)

30.07. Trg od muzike

21:00 Johan Smit, Vojin Kocić i Gudački orkestar Muzičke škole za talente u Ćupriji

(Švajcarska, autorsko veče Maye Le Roux / dvije gitare i orkestar)

31.07. Trg od muzike

21:00 Duo Korde (Mađarska, veče klasične gitare)

22:00 Daniel Marques (Brazil, brazilska gitara)

01.08. Trg od muzike

21:00 Zamfiresku Trio i Adrian Nour

(Rumunija, veče klasične i popularne muzike / trio gitara i glas)

02.08. Trg od muzike

21:00 Gitarske integracije 5 – najbolji crnogorski učenici, studenti i mladi profesori gitare

21:30 Kostac Kociolis (Grčka, veče klasične gitare)