SkalineNSL040424Zbornik pjesama i kratkih priča mladih književnih stvaralaca iz Herceg Novog „Pjesme i priče sa skalina” promovisan je juče u foajeu Dvorane Park, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i Intarnacionalne kulturne asocijacije IKA.

Najveća želja svih koji se bave književnim stvaralaštvom je da njihov intelektualni rad ugleda svjetlost dana, da se nađe među koricama knjige, u toj neraskidivoj ljubavnoj priči mastila i hartije, a potom i da svoje djelo podijeli sa drugima. U tome je najveći značaj zbornika „Pjesme i priče sa skalina” gdje su mjesto našli odabrani autorski radovi hercegnovskih osnovaca i srednjoškolaca uzrasta do 18 godina, za šta su imali veliku podršku svojih nastavnika ali i Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, kazala je sekretarka Ana Zambelić Pištalo.
„Vjerujem da je ovo samo početak istrajnog i posvećenog rada. U pitanju je tek prvi zbornik i želim da kažem da će Opština Herceg Novi podržati izdavanje i svih ostalih zbornika koji će u saradnji sa Internacionalnom kulturnom asocijacijom biti objavljeni. Želim vam da nastavite ovim putem, da čitate jer bez čitanja ne možete ni da pišete ni da stvarate na nivou kojem težite, a Sekretarijat za kulturu i obrazovanje će vam na tom putu biti podrška. Još jednom vam čestitam i želim uspjeh u školi i književnom stvaranju”, kazala je sekretarka Zambelić Pištalo.
Internacionalna kulturna asocijacija IKA je jedino udruženje u Crnoj Gori koje na pravi način promoviše djecu i mlade književne stvaraoce, a zbornici predstavljaju novu dimenziju književnosti kojom se unapređuje kulturni ambijent Crne Gore. Do sada su štampani zbornici radova djece i mladih iz Pljevalja, Bara i Tivta, a nakon Herceg Novog nastaviće svoju misiju i u ostalim crnogorskim opštinama. Kako je kazao predsjednik IKA, književnik Veljko Veljović, djeca su najveće bogatstvo koje jedan grad i država mogu da imaju, a posebno treba da budu ponosni što je za dvije godine u ovoj misiji učestvovalo preko 1 200 djece.
„Velike stvari uvijek počinju od nekih malih ideja, a one znaju da postanu velike kao što je i ova naša koju sprovodimo u Herceg Novom, ali i u svih 25 opština. Pored podrške Opštine i Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, ne bismo uspjeli bez profesora i zaista vam hvala što filantropski, jer znam da to nije u opisu vašeg radnog mjesta niti ste za to posebno plaćeni, opet želite da date doprinos da se djeca koja pokazuju talenat pokažu. Zapitam se kako svi ne zastanu kada vide da je dijete od 10, 12 godina napisalo pjesmu. To nije lako i za to treba ne samo talenat nego i intelekt. Svi će oni biti sjajni, kako će pisati i stvarati usmjerićete ih i vi, ali je jako važno čitanje. Što više budete čitali, bolje ćete pisati”, kazao je Veljović.
Dodao je da ovakvim manifestacijama i aktivnostima kao što je publikacija zbornika žele da ukažu na važnost stvaranja djece i mladih.
„Siguran sam da ćete, kada vidite svoje radove i imena među koricama ove knjige, već malo drugačije razmišljati o sebi. Vi ste već mladi stvaraoci čija su se djela našla u zborniku, jednoj knjizi i to treba da vam da podstrek i polet za dalje”, kazao je Veljović.
Vođeni ljubavlju i naoružani strpljenjem, predstavnici IKA-e pokucali su na vrata svih opština, obrazovno – vaspitnih institucija za djecu i mlade sa ciljem da svijet neograničenih mogućnosti, kakav je književni, ujedine i izvedu na „bojno polje” u kome će pisana riječ stati na crtu mobilnoj ekspanziji i pokušati da sačuva dječije maštaonice i knjigu kao posebnu magiju. Kako je kazala predsjednica Skupštine IKA i recezent zbornika, književnica Milanka Aranitović Rakočević, čast je biti pred djecom i mladima i sa njima raditi.
„Na moje zadovoljstvo i radost imala sam priliku da sve radove za dosadašnjih šest ili sedam zbornika pročitam, bila sam i recezent ovom zborniku i odmah vam mogu reći da ste zaista kvalitetni i veliki pjesnici i pisci. Nedavno sam čula finu misao koja mi se dopala, a vjerujem da će i vama – Priče se pričaju, pišu, čitaju da bi djecu uspavale, a odrasle probudile”, kazala je Aranitović Rakočević.
Mladim autorima čije su pjesme i priče objavljene sekretarka Zambelić Pištalo i književnik Veljović uručili su po primjerak zbornika „Pjesme i priče sa skalina”, a svi oni koji su poželjeli pročitali su svoj rad, dok je sve prisutne i muzikom obradovao gitarista i nagrađeni učenik Vuk Janičić.

U zborniku su objavljeni radovi Ivane Tomašević, Hane Kovačević, Anastasie Ogneve, Jelene Marić, Mihaele Bigović, Mie Šapić, Kristine Tomašević, Lizavete Kondratsiuk, Milice Vitorović, Sofie Kasum, Miloša Bogdanovića, Sofije Vujičić, Tamare Vidaković, Vuka Janičića, Todora Butulije, Danice Radović, Lene Samardžić, Ksenije Radović, Ane Zloković, Tijane Goranović, Elene Radmilović, Anđele Popović, Teodore Božović, Dušana Reljića, Darie Ilić, Gracije Kosać, Emilije Kartalović, Elene Stojković, Helene Kulinović, Ive Vuksanović, Ivana Medenice, Jane Lazović, Katarine Ivanov, Krstine Tomašević, Ratmira Zankeviča, Luke Đokića, Luke Markovića, Marije Ralević, Maše Marković, Milice Radulović, Elene Vuković, Nikoline Medenice, Miodraga Ivovića, Luke Krgovića, Sava Ivanovića, Stefana Anđelića, Vuka Aparaca, Vuka Vukovića, Lune Perović, Tijane Živaljević, Tatjane Vuković, Rebeke Đuričković.
Sa njima su radili mentori Ana Mirjačić, Rajana Vrbnjak, Tamara Komar, Biljana Baćović, Jovana Nikolić, Dijana Grbić, Duška Jovanović, Biljana Martinović, Ljiljana Odžić, Ranka Jašović, Bojana Mijović, Sandra Seferović i Milun Đurđevac.