nAS15042024AAA

Hercegnovski srednjoškolci i studenti prisustvovali su danas radionici „Biznis logika i kreacija ideja” koju su organizovali Opština Herceg-Novi i NVO Centar za omladinsku edukaciju, a u okviru projekta Evropske omladinske kartice. Mladima Herceg-Novog predstavljene su mogućnosti programa „Social Impact Award“ zahvaljujući kojem najbolje biznis ideje dobijaju mentorsku i finansijsku podršku.

Radionicu su vodili nacionalna koordinatorka programa „Social Impact Award“ (SIA), Jelena Kavarić i Amar Mulić ispred Centra za omladinsku edukaciju.

Tokom šest godina programa Evropske omladinske kartice u Crnoj Gori, mladima je ponuđen širok spektar tema kako bi kvalitetno odgovorili njihovim interesovanjima, kazala je Kavarić.

„Mladima često bude konfuzno kada se pominje biznis logika i planiranje, zato smo odlučili da kroz interaktivan rad koji obuhvata proces funkcionisanja biznis kreacije kroz društveno preduzetništvo, pokušamo da im pojasnimo. Oni ne znaju da kreiraju ideju i tek kada dođemo do kraja interaktivnog rada shvate da su uspjeli da kreiraju društveno odgovornu biznis ideju“, kazala je Kavarić.

Kako je istakla, predstavljen je i „Social Impact Award“ koji predstavlja najveći program podrške društvenom preduzetništvu mladih. Konkurs je otvoren do 31. maja, a mogućnost da prijave svoju biznis ideju imaju mladi uzrasta od 15 do 30 godina.

„Za prethodne dvije godine imali smo 100 preduzetničkih ideja, a 20 ideja je finansijski podržano. Taj broj ćemo ove godine povećati jer smo vidjeli da mladi imaju potencijal“, kazala je Kavarić.

Da Crna Gora ima mlade i talentovane buduće preduzetnike potvrđuje i podatak da je na prvom mjestu po broju ideja u odnosu na 18 država učesnica, ističe Kavarić.

„Ne volim da govorim da su mladi pasivni, a uvijek postoji tendecija da se za njih tako govori. Mislim da smo ih mi navikli da budu lijeni, da ih obrazovni sistem ne gura dovoljno u sistem kreative i dodatne edukacije. To je problematika i svi smo pomalo krivi. Mislim da su mladi i te kako kreativni i talentovani što potvrđuje i činjenica da naši mladi prednjače u kreativi i osvojenim takmičenjima u odnosu na 18 država sa tri kontinenta gdje se program sprovodi. Dakle, mi potencijal imamo ali im ne dajemo prioritet. Mislim da je na nama da ih usmjerimo, a oni su vrlo aktivni, posvećeni onome što žele da rade. Veoma sam zadovoljna, projekat je oborio standarde“, kazala je Kavarić.

Zaključuje i da je pozitivna promjena konačna izmjena zakona koji definiše sferu preduzetništva te da se nada da će do kraja godine biti moguće ostvariti boljitak i na tom planu.