BalBSL020424Maskirana družina, uz muziku i igru, podršku prijatelja, nastavnika i asistenata, danas je u foajeu Dvorane Park obilježila Međunarodni dan osoba sa autizmom – 2. april.

Domaćin maskenbala bio je Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Herceg Novi, koji je već 13 godina uz svoje korisnike, kazala je direktorica Dragica Kosić.
„Danas su sa nama drugari iz OŠ „Ilija Kišić“ iz Zelenike, Dječijeg doma Mladost iz Bijele i NVO „Nova šansa u Novom“, ali i naša „šefica“ - sekretarka za lokalnu samoupravu, Vesna Samardžić“, kazala je pozdravljajući učesnike direktorica Kosić.
Sekretarka za lokalnu samoupravu, Vesna Samardžić istakla je da je današnje druženje raduje i da joj svaki zajednički trenutak sa korisnicima posebno znači, te da vjeruje da svi oni svakog dana osjećaju podršku i ljubav Opštine i nadležnog Sekretarijata.
„Možda su datumi poput današnjeg Međunarodnog dana osoba sa autizmom prilika da svima damo do znanja da smo tu, da nas jasnije vide i čuju, da shvate da smo svi podjednako važni i vrijedni. Često ljudi u brzini života i svakodnevne borbe sa svojim problemima zaborave da zastanu, da osjete ljepotu života, da stisnu ruku prijatelju, prihvate različitosti bez patetike, bez sažaljevanja, već onako iskreno, ljudski od srca. To je ono što nam je svima potrebno bez obzira ko se po čemu razlikuje, kome je šta potrebno, ko je bolji u određenim karakteristikama.... Vjerujem da bi malo više ljubavi među ljudima rješilo sve probleme, a isto tako vjerujem da u svakom čovjeku leži taj mali višak ljubavi i spreman je da se pokaže onog trenutka kada mu dopuste“, kazala je sekretarka Samardžić.

Cilj Sekretarijata za lokalnu samoupravu i Opštine Herceg Novi je da svim korisnicima dnevnih centara i boravaka stvore još bolje uslove za rad i boravak.
„Ima dosta toga što smo uradili, zajedno obezbijedili određene povlastice, konstantno vodimo računa da imate dobre uslove rada i boravka, ali svakako da ima još mnogo toga što ćemo uraditi u najskorijoj budućnosti. Zato vjerujte kada vam kažem da smo u svemu zajedno i da ćemo tako raditi“, kazala je sekretarka Samardžić.
Ona je i zvanično otvorila maskenbal i svečanost obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa autizmom i svim učesnicima poručila da su „jedinstveni, nezamjenljivi, vrijedni svake pažnje i puno ljubavi“.
Podršku organizaciji maskenbala pružili su Sekretarijat za lokalnu samoupravu i JUK Herceg fest.