Nas09062022aa

Udruženje Korina doniralo je danas Komunalnoj policiji Opštine Herceg-Novi čitač za mikročipove, u okviru akcije koja za cilj ima podsticanje odgovornog vlasništva, bolju zaštitu životinja i smanjenje broja napuštenih ljubimaca na teritoriji grada.

„Ovaj čitač mikročipova će nam pomoći da na terenu odmah prepoznamo da li je pas koji je bez nadzora vlasnički ili nije. Takođe, kada pronađemo napuštene kućne ljubimce čitač će nam pomoći da identifikujemo vlasnike i kontaktiramo ih, a ja se nadam da će to dodatno podstaći građane na odgovorniji odnos prema ljubimcima“, kazao je načelnik Komunalne policije, Zoran Bijelić.

Službenici Komunalne policije će sa čitačem moći i da ustanove da li su vlasnički psi propisno označeni, čime će vlasnici i držaoci biti podstaknuti na čipovanje, odnosno zakonom obaveznu identifikaciju i registraciju životinja. Bijelić se zahvalio udruženju „Korina“ što je uključilo Herceg-Novi u ovu kampanju i najavio nastavak saradnje u narednom periodu.

Predsjednica Udruženja, Tijana Kovačević kazala je da im je u planu i organizacija radionice za službenike novske Komunalne policije, kao i edukativna kampanja.

„Inicirali smo ove aktivnosti sa željom da ojačamo kapacitete Komunalne policije u oblasti zaštite životinja i doprinesemo povećanju nivoa poštovanja zakonskih normi na lokalnom nivou. Sledećeg mjeseca planiramo da u Herceg-Novom organizujemo radionicu kakvu smo već imali u Nikšiću, na temu upoznavanja sa krovnim zakonima i odlukama koji se tiču zaštite dobrobiti, identifikacije i držanja životinja“, kazala je Kovačević.

Kako je objasnila, čitač je doniran uz podršku međunarodne organizacije „Network for Animals“. Krajnji cilj akcije „Čitač“ je da u svakoj lokalnoj samoupravi postoji funkcionalan sistem, što podrazumijeva saradnju sa komunalnom policijom i inspekcijom, udruženjima građana koja se bave zaštitom životinja, kao i veterinarskom inspekcijom kao krovnim nadzornim organom u oblasti zaštite i dobrobiti kućnih ljubimaca.