Naslovna090582023aa

Predstavnici gradova Kutjevo iz Hrvatske i Čitluk iz Bosne i Hercegovine boravili su danas u Opštini Herceg-Novi, gdje su sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarali o trilateralnoj regionalnoj saradnji koja bi za rezultat mogla imati jačanje turističkih potencijala tri grada, razvoj vinskog turizma i unaprijeđenje vinogradarstva.

Na sastanku su učestvovali gradonačelnik Kutjeva, Josip Budimir, u ime opštine Čitluk predsjednik opštinskog vijeća, Predrag Smoljan i stručni savjetnik za planiranje razvoja, Slaven Markota, kao i predsjednik Skupštine opštine Herceg-Novi, Ivan Otović, sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije, Nenad Vitomirović i Emilija Knežević ispred Kancelarije za međunarodnu saradnju.

Sastanak je bio prilika da predstavnici tri grada razgovaraju o mogućnostima unaprijeđenja turističke ponude, sa akcentom na razvoj vinskog turizma, s obzirom da su Kutjevo i Čitluk u svojim državama dominantni proizvođači vina i vinskih proizvoda. Herceg-Novi bi, uz ekspertizu i stručnu pomoć partnera, mogao imati i svoje vinograde, te vremenom brendirati i na tržište plasirati svoj proizvod.

Uz kreiranje i implementaciju zajedničkih projekata, neke od tema razgovora su bile i unaprijeđenje infrastrukture u cilju promocije turističkih potencijala, moguća podrška domaćim lokalnim proizvođačima i razvoju konkurentnosti, te izrada studije razvoja vinskog turizma u okviru koje bi bile mapirane lokacije pogodne za sadnju vinove loze.

Kako je istaknuto, tokom narednih mjesec dana će uslijediti intenzivnija koordinacija i aktivnosti po pitanju kreiranja zajedničkog projekta koji bi bio finansiran kroz evropske fondove.