00evropski grad sportaProjekat “Herceg Novi – Evropski grad sporta 2024” predstavljen je danas u trofejnoj sali PVK “Jadran” uz gostovanje proslavljenih sportista iz ovog grada. Projekat se organizuje u saradnji sa Evropskom asocijacijom prijestonica i gradova sporta (ACES Europe), neprofitnom organizacijom koja dodjelje ova značajna priznanja u različitim kategorijama. Herceg Novi se prijavio za kategoriju “Evropskog grada sporta”.

Tim povodom, Opština Herceg Novi i Sekretarijat za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju uložili su veliki napor da međunarodnoj zajednici prezentuju sportski talenat i veliki potencijal s kojim ovaj grad mnogih olimpijaca može da se pohvali. Podsjećamo, samo na prošloj Olimpijadi je iz Herceg Novog učestvovalo više od 20 sportista i sportskih radnika, što predstavlja svojevrsni fenomen kada je u pitanju grad ove veličine.
“To je projekat kroz koji ćemo međunarodnoj zajednici da pokažemo kompletnu sportsku sliku grada, istorijat, početke i razvoj sporta u gradu, njegovo trenutno stanje, rezultate profesionalnih sportista, ali i sliku rekreativnog bavljenja sportom. Kako bismo ispunili kriterijume, dužni smo da ih upoznamo sa sportskom infrastrukturom, sportskim udruženjima, planom razvoja sporta, kao i svim ostalim aktivnostima koje naša Opština preduzima kako bi što više ljudi uključila u sport i zdrave stilove života,” objasnio je sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mitar Kisjelica i napomenuo da su ove titule, u raznim kategorijama, prošlih godina pripale Madridu, Lisabonu, Đenovi, Budimpešti, Zadru, Zrenjaninu....
Opština i Sekretarijat u saradnji sa svim sportskim klubovima i udruženjima u Herceg Novom predano rade na pripremi sveoubuhvatnog dokumenta koji treba da predstavi cjelokupnu sliku grada posvećenog zdravim stilovima života. Dokument će evropskoj komisiji biti dostavljen do sredine septembra, a Herceg Novi za sada nema konkurenta u ovoj kategoriji.
“Bitno je da sumiramo sport u gradu, možda mi kao Novljani ni sami nismo svjesni koliki potencijal i koliko bogatstvo imamo u sportu, te je dobro da podsjećamo na to. Glavni benefit ovog projekta je stavljanje Hereceg Novog na međunarodnu mapu sportskih gradova, a nadnacionalni organi će svakako pomoći budućim ulaganjima iz evropskih fondova u sportsku infrastrukturu grada. Osim novčanih benefita tu je i značaj umrežavanja sa više od 3000 sportskih gradova koji čine “ACES Europe” i ostvarivanje međunarodne saradnje na ovom planu,” kazao je Kisjelica.
Značajno je i što akcenat neće biti postavljen samo na profesionalni sport, nego i na masovnost i zainteresovanost svih zajednica za rekreaciju, a posebno učešće žena u sportu kao i omogućavanje ranjivim grupama da se bave sportom.

Da Herceg Novi zaista zaslužuje prestižnu titulu “Evropskog grada sporta” govore podaci da je u gradu registrovano oko 50 sportskih klubova sa oko 4.000 registrovanih sportista i rekreativaca. Ovaj primorski grad je u svojoj istoriji iznjedrio mnoge uspješne i mnogim trofejima ovjenčane sportiste, a među njima se svakako nalazi i akteuleni selektor crnogorske vaterpolo reprezentacije, Vladimir Gojković koji je svoje sportske početke imao upravo na Škveru.
“Škver je srce grada i ima posebnu čar. Kada se napravio bazen i kada smo se vratili radu ljeti, koji nismo imali nekoliko godina ovdje, “Jadran” je krenuo uzlaznom putanjom. Mora se spomenuti i jedrenje, tu je i jedriličar Milivoj Dukić čija karijera je stvarno za primjer svim mladim ljudima. Gro sporta potiče odavde, Škver je čudo. Nadam se da će učešće u ovom projektu pogurati razvoj sportske infrastrukture. Mislim da Herceg Novi treba da dobije jedan dio grada koji će biti sportski centar za sve sportove i rekreaciju sa dovoljno termina,” ispričao je Gojković.
Sjajne uspjehe u svijetu sporta upravo je iz Herceg Novoga krenula da gradi proslavljena košarkašica, Ana Dabović Mustur koja je uz sestru Milicu koristila sve benefite Savine kako bi se ostvarila kao kvalitetna sportistkinja.
“Ono što Herceg Novi pruža malo koji grad može da ponudi. Danonoćno smo bile na spoljnim košarkaškim terenima zahvaljujući velikom broju sunčanih dana koji ovaj grad ima. Jednostavno nije bilo potrebe da budemo kod kuće, već smo koristile vrijeme da se družimo, igramo i tako napredujemo. Djeca i danas trebaju da se igraju, uče da dijele, da se raduju, da gube, da pobjeđuju. To su baš velike i lijepe stvari koje dijete može da nauči u sportu, a poslije, ako se ispostavi da dijete to voli, da mu se pruži maksimalna podrška da dođe do vrha” ispričala je Dabović.
Kako bi bilo što više uspješnih sportista za koje se čuje daleko van granica Crne Gore, nalik Gojkoviću i sestrama Dabović, potrebna je velika podrška i kvalitena sportska infrastruktura kakvoj upravo može doprinijeti titula “Evropske prijestonice sporta”. Sljedeći korak na putu ka prestižnoj tituli je posjeta Evropske komisije zakazana za početak oktobra kada će se provjeriti cijela složena sportska slika grada predstavljena u dokumentu za kandidaturu. Tom prilikom će posjetiti hercegnovske klubove, nakon čega će pristupiti ocjenjivanju.
“Već krajem oktobra bismo mogli da saznamo rezultat i ukoliko osvojimo ovu titulu, a ne sumnjam da hoćemo, delegacija Opštine će u decembru ove godine otputovati u Brisel gdje će i zvanično primiti ovo značajno priznanje”, naglasio je Kisjelica.