00ACESEuropePrezentacija o Herceg Novom kao potencijalnom Evropskom gradu sporta za 2024. godinu održana je danas u Velikoj sali Skupštine, za predstavnike Komisije ACES Europe, koji će odluku o kandidaturi našeg grada donijeti krajem ovog mjeseca.

Prezentaciju je držao sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mitar Kisjelica, a pored Komisije ACES Europe, izlaganju su prisustvovali brojni predstavnici lokalne samouprave, direktori ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština Herceg Novi, kao i predstavnici hercegnovskih sportskih klubova i organizacija.
Kisjelica je detaljno obrazložio više tema koje se tiču sportske slike grada: od istorije i nastanka prvih sportskih organizacija na teritoriji hercegnovske opštine, do aktuelnog stanja po pitanju funkcionisanja klubova, sportske infrastrukture i finansiranja od strane lokalne samouprave.
On se takođe osvrnuo i na planove Opštine po pitanju ulaganja u nove infrastrukturne projekte, kao što je novi olimpijski bazen koji bi bio u neposrednoj blizini Sportskog centra Igalo, ali i mnoga druga sportska borilišta čiji će inicijator za realizaciju izgradnje biti upravo lokalna samouprava.
Prisutnima se kratko obratio i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, kao i paraolimpijac Miloš Spaić, koji je istakao da su sportisti i parasportisti izjednačeni danas na mnogim nivoima – od stvaranja uslova i prilika za rad, do organizacije najvećih takmičenja.
Navodeći primjer Svjetskog prvenstva u paraatletici, održanom u Luvru prošle godine, gdje je nastupilo više od 1200 takmičara iz preko 100 zemalja, Spaić je posebno naglasio da bi Herceg Novi i Crna Gora, sa svojim povoljnim prirodnim i kilmatskim karakteristikama, ali i pametnim ulaganjem, mogli u narednom periodu biti domaćini evropskih i svjetskih takmičenja u paraolimpijskim sportovima.
Komisija ACES Europe, koju čine potpredsjednik Vinćenco Lupateli, generalni sekretar Hugo Alonso, te članovi odbora Andrea Junger Palanska i Berislav Čižmek, u Herceg Novom boravi već dva dana, kako bi detaljnije sagledali sportsku sliku grada, a za sjutra je planirana i konferencija za novinare na kojoj će detaljnije biti riječi o kandidaturi Novog za Evropski grad sporta 2024. godine.