Komisija06102023Predstavnici Komisije ACES Europe već tri dana borave u Herceg Novom kako bi donijeli odluku o kandidaturi ovog primorskog grada za prestižnu titulu Evropskog grada sporta za 2024. godinu.

Tim povodom je u Velikoj sali Skupštine organizovana press konferencija na kojoj su o kandidaturi govorili predstavnici Opštine Herceg Novi i članovi ACES Europe komisije.
Da je ovaj primorski grad zaista na sigurnom putu da osvoji prestižnu titulu ACES Europe za 2024. godinu dokazuju utisci članova Komisije nakon posjete Herceg Novom.
“Očigledno je da ovaj grad ima jedan dobar sportski profil, ne samo što je tako navedeno u pristupnoj dokumentaciji već zato što smo se uvjerili na terenu i zbog toga što se vidi da imate dobre sportske objekte i da ulažete u razvoj sporta. Imate vrlo aktivno stanovništvo, jer podaci pokazuju da je preko 50% stanovništva aktivno tokom cijele godine, što je jako dobro. Domaći zadatak je odrađen veoma dobro, nadam se da ćemo vas vidjeti 7. decembra u Briselu na proglašenju, odluka će biti donesena za dvije sedmice, ali želim da znate da nosimo vrlo pozitivne utiske odavde i da smo impresionirani onim što smo vidjeli. Nadam se da će primjer Herceg Novog biti dobar uzor za ostatak države, ali i ostatak svijeta,” poručio je generalni sekretar ACES Europe Hugo Alonso.
U komisiji koja je posjetila Herceg Novi osim Alonsoa, našli su se potpredsjednik ACES Europe, Vinćenco Lupateli, te članovi odbora Andrea Junger Palanska i Berislav Čižmek koji su takođe dali optimistična predviđanja će Herceg Novi krajem mjeseca biti proglašen Evropskim gradom sporta za 2024. godinu.
Prisutnima se obratio predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić koji je istakao bogatu sportsku istoriju, dobre resurse i veliki potencijal zbog kojih je Novi dobar kandidat za ovu prestižnu titulu.
“Kao Evropski grad sporta za 2024. godinu Herceg Novi bi privukao pažnju sportskih entuzijasta iz cijele Crne Gore sa potencijalom da osnaži turističku privredu i promoviše zdrav način života među svojim građanima. Ovo bi takođe bio izvanredan način da se poveća međunarodna vidljivost grada i podstakne razvoj sportske kulture u regionu. S obzirom na svoju strast prema sportu, resurse i spremnost da ugosti različite sportske manifestacije vjerujem da Herceg Novi ima sve preduslove da postane ponosni Evropski grad sporta za 2024. godinu,” kazao je Katić
Podsjetio je da je ulaganje u sportsku infrastrukturu jedan od glavnih zadataka, ne samo Opštine Herceg Novi, već i partnera kao što su Sportski centar, Agencija za izgradnju i razvoj, Agencija za zaštitu Orjena, te su u prethodne dvije godine uložena višemilionska sredstva u okviru kojih je, između ostaloga, natkriven bazen na Škveru, potpuno rekonstruisan pomoćni fudbalski teren u Igalu, sanirani su otvoreni tereni za košarku, odbojku i mali fudbal širom opštine, a uzeli su učešće i u sanaciji školskih dvorana.
“Sve to omogućava raznovrsnost u sportskoj ponudi i prepoznatljivost kao domaćina koji iz godine u godinu unapređuje i poboljšava sopstvenu infrastrukturu sa ciljem podizanja kvaliteta ponude i razvoja sportskog turizma,” dodao je predsjednik Opštine.
Veliku posvećenost Herceg Novog sportu istakao je i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mitar Kisjelica.
“Naš grad obiluje sportskim sadržajima koji su posljedica duge i dobre tradicije, kao i dobrih navika i uspjeha prošlih generacija, ali i podrške lokalne zajednice sa zdravim i rekreativnim stilovima života. Tu je i činjenica da je 2020. godine na Olimpijske igre u Tokiju krenulo 20 reprezentativaca, tako da u ovom smislu mi stvarno jesmo fenomen. Tim povodom još jednom najavljujem da je u izradi dokumentarni film Herceg Novi – Grad Olimpijaca, koji će premijerno biti prikazan 23. oktobra u Dvorani Park”, saopštio je Kisjelica.
Osim velikih benefita koje bi Herceg Novi imao kada bi osvojio titulu Evropskog grada sporta za 2024. Godinu, Kisjelica ističe pozitivan efekat koji će imati sama pristupna dokumentacija koja će javnosti biti predstavljena u vidu sportskog vodiča.