29102023SahHNU sklopu sportskih programa povodom obilježavanja Dana grada, danas se u hotelu „Play“ u Igalu održava 12. Memorijalni šahovski turnir „Obrad Manojlović“ na kojem učestvuje 65 igrača različitih uzrasnih kategorija iz Bjelorusije, Rusije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Organizator turnira, koji se igra u 13 kola, je Šah klub Herceg Novi 1949, a pokrovitelj Opština Herceg Novi.

Sportski događaj poput ovog dokaz je da šah živi u Herceg Novom, kazao je predsjednik ŠK Herceg Novi 1949 Stevan Lepetić i istakao da im je najveće zadovoljstvo što je šah zainteresovao mlade, kao učesnike turnira ali i polaznike škole šaha.
„Poštujući tradiciju, škola šaha našeg kluba nosi ime „Obrad Manojlović“. Današnji turnir, 12. po redu, prerasta u tradiciju i to nas raduje. Bile su dvije godine pauze u održavanju zbog nerazumijevanja, ali sada zahvaljujući podršci Opštine i razumijevanju predsjednika Katića, turnir se opet redovno održava, ima tendenciju rasta i sve veće uspješnosti iz godine u godinu“, kazao je Lepetić.
Turnir potpuno zasluženo nosi ime našeg sugrađanina i šahovske legende Obrada Manojlovića, kazao je prilikom otvaranja turnira predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.
„U danima kada proslavljamo Dan oslobođenja Herceg Novog, priređuje se i turnir u šahu koji je za sve nas značajan jer se sjećamo čovjeka koji je cijeli život posvetio šahu. Ovaj turnir potpuno zasluženo nosi njegovo ime i predstavlja svojevrstan omaž šahovskom velikanu kakav je bio Obrad Manojlović. Drago mi je da se igranje šaha nastavlja u Herceg Novom i kroz ovaj turnir, ali i onaj koji se organizuje u okviru Praznika mimoze u znak sjećanja na Đoka Konjevića, takođe čovjeka koji je dao poseban doprinos razvoju šaha u našem gradu“, kazao je predsjednik Katić i učesnicima poželio uspjeh na takmičenju.
29102023Sah1Šahovska igra je veličanstvena i ima iste odlike kojima teži svaki čovjek- pravednost, poštenje, razigranost, maštovitost, racionalnost, ambicioznost, kazao je predsjednik Skupštine Šahovskog saveza Crne Gore, Dragan Popadić, iskazavši zadovoljstvo što su ljepotu ove igre prepoznali učesnici današnjeg turnira u Igalu, kao i Opština Herceg Novi koja pruža podršku razvoju sporta, ne samo finansijsku već i logističku.
„Velika pažnja posvećena je i ŠK Herceg Novi koji je jedno vrijeme tavorio, ali dolaskom mlađe ekipe na čelu sa Lepetićem i Bubanjom, dobio je novi zamah koji su prepoznali u gradu i dobili smo izuzetno jak šahovski kolektiv, jedan od najjačih u Crnoj Gori. To nije baš lako jer u Crnoj Gori postoje tri lige što je rijetkost za brojne druge sportove. Drago nam je da Herceg Novi napreduje, imaće žestoke konkurente, ali samo za tablom i od nas komšija iz Tivta“, kazao je Popadić i u znak zahvalnosti za odličnu saradnju koju Šahovski savez CG ima sa Opštinom Herceg Novi uručio zahvalnicu predsjedniku Katiću.
U ime porodice Manojlović zahvalio se Obradov sin, Špiro istakavši da mu je srce puno kada vidi koliko je učesnika podržalo turnir u čast njegovom ocu, a potom uručio zahvalnice predsjedniku Opštine Katiću, predsjedniku Skupštine ŠSCG Popadiću, predsjedniku ŠK Herceg Novi Lepetiću, sekretaru kluba i direktoru turnira Milošu Bubanji.
Svečanom otvaranju turnira prisustvovao je i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mitar Kisjelica.