GradoviNSL131223Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i predsjednik Evropske federacije Napoleonovih gradova, Vincent Chauvet, zvanično su potpisali pristupanje Herceg Novog ovoj federaciji, na ceremoniji koja je upriličena u kompleksu Lazure marina i hotel.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici ambasade Francuske u Crnoj Gori, Ministarstva kulture i medija, odbornici, predstavnici opštinskih ustanova i preduzeća kao i članovi hercegnovskog Udruženja Avenir.
Projekat je realizovao Sekretarijat za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, koji je predano radio duži vremenski period na pripremi materijala za kandidaturu i koordinaciji procesa prijema koji je potvrđen u junu 2022. godine.
Gradovi1131223Predsjednik Federacije Chauvet izrazio je zadovoljstvo što Herceg Novom uručuje pristupnicu Napoleonovim gradovima koja će predstavljati još jaču sponu dosadašnjoj višedecenijskoj saradnji i aktivnostima dva naroda.
„Želim da Herceg Novi još jače i više bude uključen u mrežu brojnih gradova koji su članovi Federacije za koju smo obnovili licencu Savjeta Evrope. Razvijaćemo kulturnu saradnju, raznolikost, naročito u segmentu kulturne baštine i istorije. Jedan od prvih projekata koji bih volio da realizujemo je plan razvoja turizma na ovom podneblju u kontekstu održivog razvoja, koji bi se finansirao iz fondova Savjeta Evrope“, kazao je Chauvet i pozvao delegaciju Herceg Novog da posjeti grad Autun čiji je on gradonačelnik.

Zvaničnim pristupanjem na kulturnu rutu Napoleonovih gradova, Herceg Novi učvršćuje poziciju grada kulture na evropskom nivou, kazao je predsjednik Katić.
„Ulaskom u federaciju Napoleonovih gradova postajemo dostupniji kulturnoj zajednici Evrope i imamo čast da kao jedini grad iz Crne Gore uspostavimo saradnju sa više od 50 gradova iz Italije, Grčke, Hrvatske, Poljske, Njemačke, Belgije, Francuske, Velike Britanije, Španije i Portugalije. Predstavićemo Herceg Novi, a time i Crnu Goru, razmjenjivati iskustva sa ostalim članovima federacije, omogućiti razmjenu učenika i studenata u školskom i univerzitetskom sistemu, povezati naše umjetnike iz pozorišnog, filmskog, književnog, slikarskog života grada sa ostalima koji su na ovoj kulturnoj ruti. Herceg Novi potvrđuje da je grad kulture, sporta, festivala, zelenila! Naše je da ga razvijamo još snažnije i bolje, a doprinos tome daće i pristupanje Evropskoj federaciji Napoleonovih gradova“, istakao je predsjednik Katić.
Opština Herceg Novi i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje istrajno njeguju i promovišu kulturnu raznolikost, sektorsku povezanost i vrednovanje znanja, kazala je sekretarka Ana Zambelić Pištalo i dodala da se razvoj jedne se ne može zamisliti bez dodira i upliva druge kulture. Istakla je da Herceg Novi spremno dočekuje i otvara vrata za saradnju sa svim gradovima ove federacije.

Gradovi2131223„Grad kulture, tvrđava, sporta i mladih ima šta da ponudi drugim gradovima, članicama ove rute – 116 kulturnih dobara predstavljenih u Studiji zaštite kulturnih dobara, 89 sakralnih objekata od kojih je 35 zaštićeno, dva kulturno istorijska područja Klanac Tajno brdo-Kotobilj i Ubaljske planine, dok su Ubli na listi svjetske baštine. Tu su tvrđave, više arheoloških lokaliteta i kulturno istorijskih cjelina, raznolik godišnji kalendar izložbi, književnih, muzičkih, pozorišnih, filmskih, sportskih dešavanja koji nas čine ponosnim i svjesnim da je naša ponuda prijemčiva i drugačija. Sigurna sam da nam ideja i volje za zajedničkim djelovanjem neće nedostajati“, kazala je sekretarka Zambelić Pištalo.

Predstavnik Turističke organizacije Herceg Novi Dalibor Vuković se osvrnuo na promotivni značaj ove saradnje, a koji se može posmatrati sa više aspekta.
„Storytelling kao vrlo važna stavka u današnjem turističkom proizvodu i sam promotivni narativ od danas dobijaju novi značaj i novu težinu. Ništa manje nije važan aspekt digitalne promocije – poznato je da sadržaji Evropske federacije Napoleonovih gradova se nalazi na globalnoj platformi Evropskog savjeta, koja ima milionski auditorijum. Znate koliko je danas skupo i teško biti prisutan na globalnim platformama, tako da je ovo od izuzetnog značaja za promociju sa aspekta digitalne promocije”, kazao je Vuković te istakao da je ništa manje značajno isticanje članstva kroz vizuelna rješenja - jer kada ste član federacije koja ima evropski i svjetski karakter, najvažnije je da to istaknete putem medija.
Gradovi4131223Politički savjetnik u ambasadi Francuske Bertrand Baucher istakao je da je vrlo prirodno i logično da Herceg Novi bude član ove federacije.
„Poznato je da smo svake godine zajedno sa predstavnicima Opštine Herceg Novi odavali počast Napoleonovim vojnicima na brdu Ilinica koji su izgubili život na teritoriji Boke kotorske. Vrlo je prirodno i logično da Herceg Novi postane prvi crnogorski grad kao dio ove Federacije. Francuska podržava Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji i nastaviće da podržava projekte kulturne ili druge prirode. Zato ćemo, kada je riječ o Herceg Novom, organizovati razmjene iskustava, što se i do sada pokazalo plodonosno“, kazao je Baucher i podsjetio da CG godišnje posjeti više od 100 hiljada turista iz Francuske kojima je Herceg Novi posebno popularan.


Herceg Novom je čestitku video porukom uputio i Napoleonov potomak, Charles Bonaparte, a na kraju ceremonije prikazan je promotivni film o Herceg Novom koji će biti dostupan na zvaničnoj prezentaciji Evropske federacije Napoleonovih gradova.