00sahIgaloOsmodnevno ekipno takmičenje koje sadrži četiri šahovska turnira Premijer, Prve lige, Prve ženske i Lige pionira, u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore, svečano je otvoreno u Institutu „Dr Simo Milošević” u Igalu. Na takmičenju učestvuje 400 šahista i šahistkinja.

Ekipna prvenstva Crne Gore u šahu otvorio je Ivan Otović predsjednik Skupštine Opštine Herceg Novi.
„Odavno je Herceg Novi grad šaha, a to potvrđuje i manifestacija koja je okupila sve što je danas vrijedno u ekipnom sportu čiji je zaštitnik kraljica Kaisa. Dobre ekipe su ono što će ovaj sport i ovu drevnu igru učiniti još boljim, a Herceg Novi učiniti dobrim domaćinima. Iz hercegnovske Opštine je našim dragim gostima ruka uvijek pružena. Jedan smo tim i tako mislimo i radimo”, rekao je Otović i poželio uspjeh takmičarima.
Predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, Jovan Milović naglasio je da je narednih dana Igalo centar šahovskih zbivanja u Crnoj Gori na nikad jačim turnirima kada su nacionalna takmičenja u pitanju.
06„Stigli su najjači klubovi koji su okupili 18 velemajstora, 15 intermajstora u takmičenju za titulu i prestiž. Tu je i jak turnir u ženskoj konkurenciji a tu su i ekipe Prve lige koje žele da pokažu da se kvalitetan šah igra i u toj ligi. Šahovski radnici su posebno ponosni na turnir u pionirskoj konkurenciji, jer oni najmađi su budućnost našeg šaha”, rekao je Milović.
Organizator turnira je ŠSCG, uz podršku Opštine Herceg Novi i Ministarstva sporta i mladih CG.
Šahovsko takmičenje u Igalu traje osam dana, a prvog dana odigrane su partije prvog kola u Premijer, Prvoj ligi i Prvoj ligi za žene, dok takmičenje u Pionirskoj ligi počinje u ponedeljak. Premijer i Prva liga imaju devet kola, ženska sedam, a ponirska liga pet kola.

Izvor: RTHN