EPnsl25042023Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i investicije u saradnji sa Agencijom za lokalnu demokratiju u okviru “SEE SMART SMEs” projekta nudi boravak u inostranstvu mladim preduzetnicima, u cilju ličnog razvoja i usavršavanja biznis ideje, kao jedina organizacija iz Crne Gore koja učestvuje u Evropskom programu razmjene za preduzetnike.

Učešćem u projektu pruža se jedinstvena prilika svim zainteresovanim novim ili potencijalnim preduzetnicima da od iskusnih preduzetnika usvajaju znanja o vođenju biznisa, kroz rad i boravak u nekoj od zemalja učesnica: 26 zemalja EU, Albanija, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Island, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Ukrajina. Pilot program se realizuje i u Singapuru, Izraelu i SAD.

Cilj projekta jeste podsticanje razmjene iskustava i ideja, umrežavanja i otkrivanja novih tržišta za nove preduzetnike, koji će kroz rad u periodu od 1 do 6 mjeseci sa iskusnim preduzetnicima biti u prilici da steknu odgovarajuće vještine za vođenje malih ili srednjih preduzeća.  
Program pokriva troškove novih preduzetnika za boravak u mjesečnom iznosu od 500 do 1100 eura, u zavisnosti od države u kojoj boravi novi preduzetnik. Dodatno finansiranje je obezbijeđeno za osobe kojima je potrebna podrška zbog invaliditeta.
Za učešće u projektu se mogu prijaviti: 
• novi preduzetnici koji su odlučili da pokrenu svoj biznis, ili su ga već pokrenuli u poslednje tri godine;
• iskusni poduzetnici koji su vlasnici, ili vode malo ili srednje preduzeće u jednoj od zemalja učesnica
Prijavljivanje se vrši putem on-line platforme za registraciju https://webgate.ec.europa.eu/erasmusentrepreneurs/index.cfm?fuseaction=app.welcome,  gdje je potrebno, pored ostalih informacija o planiranom boravku, dostaviti CV i biznis plan, i odabrati interesovanja - oblast biznisa, zemlju i jezik komuniciranja.
Kako bi potencijalni zainteresovani korisnici dobili više detalja o samom programu i informacije o prijavi i registraciji na isti, Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i investicije, zajedno sa Agencijom za lokalnu demokratiju će u narednom periodu organizovati Info dan u Opštini Herceg Novi, gdje će će učešće moći da zauzmu svi zainteresovani preduzetnici.
Više detalja o programu vidjeti na linku https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/ .