00gajminghnSavez elektronskih sportova Crne Gore, zajedno sa NVO For future i Sekretarijatom za turizam, ekonomski razvoj i investicije Opštine Herceg Novi, organizovao je u Portonovom dvije panel diskusije na temu Budućnost i značaj gejminga i elektronski sportova za ekonomski razvoj i turizam.

Ovakva vrsta promocije, ali i ona koja slijedi u Jošiju tokom svjetskog prvenstva gdje će Crna Gora biti prva država u svijetu koja će se promovisati kao turistička i gejming destinacija, potekla je iz Herceg Novog.
Doprinos koji u razvoju turističke ponude i kreativnih industrija u Crnoj Gori i Herceg Novom mogu dati gejming i elektronski sportovi prepoznao je lokalni Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i investicije.
„Gejmeri su dominantno starosti između 26 i 44 godine, pri čemu istraživanje završeno prije mjesec, pokazuje da su 59% gejmera muškarci, a 41% žene. Radi se uglavnom o ljudima sa visokim obrazovanjem koji vole prirodu i putovanja. Ako to uporedimo sa statističkim podacima Turističke orrganizacije Herceg Novi, vidjećemo interesantno podudaranje, kazao je sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Nenad Vitomirović.
Herceg Novi je izuzetno povoljna destinacija za razvoj kreativnih industrija, ističe Vitomirović.
„Da bismo napravili igricu potrebni su nam i dizajneri i muzika i zvukovi, ilustratori, glumci, neko ko će osmisliti marketing strategiju, voditi marketing kampanju i slično. Upravo tu postoji šansa za novske umjetnike, preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća iz oblasti kreativnih industrija“, pojašnjava Vitomirović.

Prvi panel bio je posvećen turističkom potencijalu Herceg Novog kroz prizmu gejming industrije, a predsjednik Saveza elektronskih sportova Filip Šoć istakao je da je ideja o organizovanju panel diskusija u crnogorskim gradovima potiče upravo iz Herceg Novog.
„Imamo još jednu fantastičnu akciju koju sada sprovodimo sa Nacionalnom turističkom organizacijom, isto na preporuku Nenada Vitomirovića, pa će Crna Gora najvjerovatnije imati svoj štand u Jašiju u toku svjetskog prvenstva u gejmingu, gdje će biti preko 1050 gejmera iz cijelog svijeta, 130 možda čak i 140 država. Jaši je najveći digitalni grad u Rumuniji u kojem je preko 150 IT firmi. Razgovarali smo i sa rumunskim konzulom i ambasadorom jer imamo u planu da Crnu Goru u vansezonskom periodu umrežimo sa Jašijem, da se uspostavi avionska linija crnogorske nacionalne kompanije ka ovom gradu“, kazao je Šoć.
Inicijativu su za sada podržale opštine i turističke organizacije Herceg Novog i Podgorice, a u Savezu očekuju podršku i iz ostalih gradova.
„To bi bio prvi put u svijetu da se neka država pojavi na gejming takmičenju i promoviše se kao turistička i gejming destinacija. Svjetsko takmičenje je prilika za to jer ljudi dolaze da se takmiče, uživaju u koncertima, druženju. Nijedna država do sada se nije prijavila da se promoviše, a cijela ideja je krenula iz Herceg Novog“, pojašnjava Šoć.
Druga panel diskusija bila je posvećena gejming industriji kao prilici za razvoj preduzetništva, mikro, malih i srednjih preduzeća i kreativnih industrija.