naslovna1705023Na prvom ruralnom parlamentu održanom u Nikšiću, u organizaciji Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, kojem je prisustvovalo preko 300 učesnika iz zemlje, regiona i Evrope, istaknuti su najbolji primjeri prakse među kojima i Opština Herceg Novi.

Naime, naša lokalna samouprava je na prvom mjestu u Crnoj Gori po ukupnoj podršci poljoprivrednicima u 2023. godini.
Budžetom Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i investicije opredijeljeno je 100 000 eura za poljoprivrednike u Herceg Novom, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine, potvrdio je sekretar Nenad Vitomirović.
sekretar za turizam ekonomski razvoj i investicije17„Nije riječ samo o sredstvima, već o ukupnoj podršci poljoprivrednicima kako bi im obezbijedili optimalan razvoj. Tu mislim na sanaciju puteva, sagledavanje problema stanovnika ruralnog područja, izgradnju moderne saobraćajnice i dovođenje vode na Lušticu, inicijativu da se izgradi vodovodna mreža u podorjenskim selima, a plan je i da se istraže vodovodni resursi na Vrbanju. Sve ovo su pokazatelji namjere lokalne samouprave da se maksimalno iskoristi potencijal opštine za poljoprivredu i ruralni razvoj. Nemamo velike površine za poljoprivrednu proizvodnju ali znamo kako želimo da ih valorizujemo. Jasna nam je povezanost turizma i poljoprivrede za šta Herceg Novi ima ogroman potencijal. Kada pogledamo i podatke o razlozima dolaska turista u neku destinaciju, vidimo da je gastronomija među prvih pet, a autentične gastronomske ponude nema bez domaćih poljoprivrednih proizvoda. Takođe, opredijelili smo i 30 000 eura za podršku ženskom preduzetništvu”, pojašnjava Vitomirović.

Dodaje da poljoprivrednike u Herceg Novom očekuju novi projekti nakon turističke sezone.
„Raspisaćemo poziv za dodjelu materijalne i nematerijalne pomoći lokalnim poljoprivrednicima. U planu je dugogodišnji projekat „Herceg Novi - vinski grad“, a krećemo i sa mapiranjem opštinskih lokacija sa potencijalom za poljoprivrednu proizvodnju i podizanje novih zasada vinove loze, agruma i dr. Moramo da aktiviramo ruralni prostor podorjenskih sela i Luštice, stvorimo uslove za poljoprivrednu proizvodnju. Crna Gora na uvoz hrane troši 600 miliona eura, a ogromna je šansa ekonomskog razvoja u poljoprivredi, dodaje Vitomirović.
Podsjećamo da je do 15. juna otvoren javni poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a opredijeljena sredstva se odnose na nabavku namjenske opreme i mehanizacije.