Nas05072023

Predstavnici turističkog odsjeka njemačke nacionalne auto-moto organizacije ADAC posjetili su juče Crnu Goru i u hotelu Lazure u Meljinama razgovarali o mogućnostima saradnje sa predstavnicima Vlade i čelnicima Opštine Herceg-Novi. Cilj je iskoristiti veoma jake kanale promocije ADAC-a i približiti ponudu Crne Gore turistima sa njemačkog i ostalih tržišta zapadne Evrope.

Njemačka organizacija ADAC, sa 21 milion članova i oko 9 000 hiljada zaposlenih u različitim oblastima, ima snažnu ulogu u diktiranju turističkih kretanja svojih članova, a kroz organizaciju i povezanost sa organima svoje i država partnerskih zemalja, omogućavaju kvalitetnu promociju i vidljivost određene destinacije. Takva mogućnost promocije potrebna je Crnoj Gori kako bi se vratila u poziciju prije devedestih kada je bilježen značajno veći broj turista sa njemačkog tržišta, kazao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića.

„Vjerujem da moramo iskoristiti neke od tih kanala prodaje kako bi se pozicionirali na jedan kvalitetan način na njemačkom tržištu. Tokom prvog kvartala ove godine imali smo 35 000 turista turista iz Njemačke, prošle godine njih 153 000, ali to nisu brojevi koji nas zadovoljavaju. Iskreno vjerujemo da Crna Gora ima potencijal da privuče veći broj turista iz Njemačke i da ćemo i mi iskoristiti tu mogućnost poput Hrvata, koji su kroz ovu aplikaciju i kroz njihove kanale promocije, višestruko povećali broj turista iz Njemačke. Opredjeljenje je da se fokusiramo na zapadno tržište i iskoristimo ovu šansu koja se ukazala“, istakao je ministar Đurović.

Dodao je da će se posebno fokusirati na snažniji razvoj kamperskog turizma koji je veoma popularan kod njemačkih turista, a u Crnoj Gori nije na odgovarajućem nivou kao u zemljama u okruženju.

Predsjednik sektora za turizam ADAC-a, Karlhajnc Jungbek priča da je na sugestiju jednog od četiri vlasnika kompleksa Lazure, Sergeja Martinova došao u Crnu Goru, kako bi upoznao destinaciju i investirao u turizam.

„Imamo dobar primjer kako se biznis razvija. Sve je počelo privatnim kontaktom između mene i mog prijatelja. Dobio sam sve informacije. Došao sam ovdje, razvićemo određenu vrstu biznisa zajedno. Sve ćemo to ostvariti zahvaljujući infrastrukturi i određenim stvarima koje sami napravimo“, navodi Jungbek uz otvorenu mogućnost da nakon upoznavanja primorja sledeći put posjete sjever Crne Gore.

Jungbek je pohvalio kvalitet usluga na primorju i istakao da Crna Gora turistima nudi odličnu hranu, veliki izbor u restoranima, a posebno je izdvojio prirodne ljepote.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić, sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Nenad Vitomirović i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mitar Kisjelica, kao i predstavnici ADAC-a, zatim ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i ministarstva za kapitalne investicije Crne Gore.