NSL020823Prema istraživanju kompanije za krstarenje „Fred. Olsen Cruise Lines" koje je obuhvatilo 117 primorskih gradova širom svijeta, Herceg Novi je zauzeo šesto mjesto iza Rejkjavika, Briža, Napulja, Monaka i Splita.

Rangiranje je urađeno prema kvalitetu kulturnih atrakcija u gradovima, broj mjesta na Uneskovoj listi svjetske baštine, popularnost na Guglu i broju heštegova na društvenim mrežama, piše https://www.timeout.com/news/these-are-officially-the-worlds-best-coastal-cities-070423

Herceg Novi je dobio ukupnu ocjenu 7,8 od 10,0 pri čemu je najbolje ocijenjen broj znamenitosti, izletničkih tura, a nešto malo niže broj muzeja i koncerata. Uz kulturno-istorijsku ponudu, Herceg Novi je zauzeo visoko mjesto na svjetskoj listi najboljih primorskih gradova zbog prirodnih ljepota i specifičnog položaja na ulazu u Bokokotorski zaliv. 


To je i bila svrha istraživanja – pronaći grad koji nije potpuno izolovan i koji imaju dovoljno sadržaja, a da se turisti ipak mogu opustiti i biti blizu mora.
Lista deset najboljih svjetskih primorskih opština:
1. Rejkjavik, Island 
2. Briž, Belgija
3. Napulj, Italija
4. Monako, Monako
5. Split, Hrvatska
6. Herceg Novi, Crna Gora
7. Amsterdam, Holandija
8. Kejptaun, Južna Afrika
9. Dablin, Irska
10. Gibraltar, Gibraltar