MaremareNVO„Očuvanje nasljeđa i promocija tradicionalnih vještina” naziv je projekta koji NVO Mare Mare realizuje od početka septembra. Cilj je da se kroz radionice u kojima je deset žena šilo, vezlo i heklalo očuvaju stari zanati karakteristični za Herceg Novi i Crnu Goru.

Radionice su prilagođene nivou znanja i interesovanja učesnica, a formiranjem dvije grupe, od po pet žena, omogućila se bolja individualna podrška i interakcija. Žene su edukovane o važnosti očuvanja tradicionalnih zanata i kulturnog naslijeđa, a kroz priče i primjere iz lokalne zajednice promovisana je svijesti o kulturnom naslijeđu, ali i podstaknute da primijene naučene tehnike ručnog rada u izradi suvenira koji odražavaju lokalnu kulturu i tradiciju i drugih upotrebnih predmeta.
Učesnice projekta kreirale su i sašile posteljine za novorođenčad koje će pokloniti porodilištu u Meljinama. Preciznost, pažnja prema detaljima i ljubav prema poslu rezultirali su visokokvalitetnim, sigurnim i udobnim posteljinama za bebe.
Razmjenom ideja, tehnika i iskustava, žene su jačale njihove vještine i povezivale se s drugim slično mislećim osobama.
„Žene u radionicama predstavljaju inspirativnu silu koja svojim vještim rukama stvara prekrasne i korisne predmete. Ove radionice bile su centar kreativnosti, zajedništva i tradicije u kojima su nastali predmeti koji odišu ljubavlju i pažnjom”, ističe koordinatorka projekta Dubravka Raičević.
Projekat „Očuvanje nasljeđa i promocija tradicionalnih vještina” doprinio je jačanju svijesti o važnosti očuvanja tradicionalnih zanata i promociji kulturnog nasljeđa u Herceg Novom, pružajući ženama priliku da stvaraju i dijele svoje vještine s zajednicom. Osim toga, projekat će imati dugoročni uticaj na očuvanje kulturne baštine kroz aktivno učešće lokalnog stanovništva.
Dio sredstva za realizaciju projekta opredijelila je Opština Herceg Novi.