nsl120123Učesnice radionica koje već četvrti mjesec organizuje NVO “Mare Mare” u okviru projekta “Stari zanati - čuvari kulturne baštine” sada uče da heklaju (kukičaju) ili samo unapređuju tehnike koje su već znale ranije.

Planiraju da izrađuju ukrasne i upotrebne predmete za domaćinstvo.
“Ako je suditi po dosadašnjim proizvodima šivenja i veza koje je NVO Mare Mare organizovala u okviru projekta “Stari zanati čuvari kulturne baštine” učesnicima radionica heklanja neće nedostajati mašte, inventivnosti i kreativnosti u njihovom radu”; saopštavaju iz NVO “Mare Mare” i poručuju: “Heklanje je in”.
Kako navode, mnogi smatraju da se heklanje vjerovatno koristilo u ranim kulturama, ali, za razliku od tkanina koje su sačuvane, nema primjeraka heklane tkanine u bilo kojoj etnološkoj zbirci, ili arheološkom izvoru prije 19. vijeka.
U Britaniji, SAD i Francuskoj, heklanje u 19 vijeku počinje da se koristi kao jeftinija zamjena za ostale oblike čipke. U to vrijeme heklanje je širom svijeta postala narodna radinost, jer su žene prodajom odjeće i rukotvorina nastalih heklanjem doprinosile kućnom budžetu, a ponekad od toga izdržavale cijelu porodicu.
Radionica120123“Iako je vremenom heklanje izgubilo na popularnosti, rani 21. vijek je donio oživljavanje zanimanja za ručne radove i „uradi sam“ hobije, pa tako i za ovu vrstu ručnog rada. U našim porodicama rijetko ko nema neki heklani komad, bilo da je stoljnjak, zavjesa ili samo komad koji može poslužiti kao podmetač. Danas ti heklani komadi nalaze novu primjenu ili služe kao inspiracija za nove radove”, kažu organizatori radionice.
Projekat “Stari zanati - čuvari kulturne baštine” implementira se u okviru “Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 - ReLOaD2”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).