NSL23042023Delegacija Opštine Herceg Novi prisustvovala je danas obilježavanju Dana sjećanja na žrtve koncentracionog logora u Jasenovcu.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić i potpredsjednici Miloš Konjević i Mirko Mustur položili su vijenac u Memorijalni centar u Jasenovcu.
Prošlo je 78 godina od zatvaranja logora, a zločin koji se dogodio u Jasenovcu nikada ne smije biti zaboravljen i nikada više se ne smije dogoditi, kazao je predsjednik Katić i istakao da su danas u Jasenovci prisustni brojni Novljani, predstavnici lokalne samouprave, sveštenstva, crkvenog hora, Kola srpskih sestara.


Delegacija01„Još jednom smo pokazali jedinstvo koje Herceg Novi ima kao grad nosilac ordena Svetog Save i kao grad koji baštini prave vrijednosti, tradiciju, vjeru i kulturu. Sa druge strane, veoma sam tužan kada vidim šta se sve dogodilo u tom vremenu i ponavljam, ovaj zločin ne smije više nikada da se ponovi“, naglasio je predsjednik Katić.

Jasenovac je sveto mjesto stradanja srpskog, jevrejskog, romskog i ostalih naroda, kazao je potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević.
„Nije svejedno biti na ovom mjestu. Herceg Novi je i danas pokazao da smo uvijek tamo gdje naš narod strada. Šta reći kada stojite na mjestu gdje je pogubljeno preko 700 hiljada ljudi. O ovome treba da uče svi, da posjete Jasenovac i djeca iz Crne Gore i iz drugih država tokom ekskurzija koje su nekada i podrazumjevale obilazak ovakvih mjesta“, kazao je potpredsjednik Konjević.
Polaganju vijenaca prethodila je arhijerejska liturgija koju je u Crkvi Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja služio vladika Pakračko slavonski Jovan, uz sasluženje hercegnovskih sveštenika, na čelu sa hercegnovskim namjesnikom Obrenom Jovanovićem. Otac Obren je ovom prilikom istakao da će čestica – dio moštiju Svetih jasenovačkih mučenika biti prenesena u Herceg Novi.

„Biće izložene u hercegnovskim hramovina gdje će vjernici moći da uzmu blagoslov od naših svetih mučenika kojima smo se danas molili za cijeli naš narod i za sve vjerne koji žive u Herceg Novom. To je veliki blagoslov, čast i radost koju nosimo Novom iz Jasenovca“, kazao je otac Obren.

Delegacija02Danu sjećanja na žrtve postradale u logoru Jasenovac prisustvovao je i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, kao i drugi predstavnici opštinskih sekretarijata i ustanova.
Delegacija Opštine Herceg Novi je prethodno prisustvovala Memorijalnoj akademiji „Zavjet sjećanju“ u Kozarskoj Dubici, a u nastavku sužbene posjete prisustvovaće Danu oslobođenja pobratimske Opštine Kotor Varoš, na poziv načelnika te opštine, Zdenka Sakana.