Naslovna27042023

Ambasador Mađarske, Jožef Neđeši boravio je danas u zvaničnoj posjeti Opštini Herceg-Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o proširenju već uspješne saradnje na polju turizma i kulture, a dogovoreno je i da 13. maja u Herceg-Novom bude održan “Dan mađarske kulture i gastronomije”.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Opštine, Mirko Mustur i Miloš Konjević, kao i direktorica JUK “Herceg fest”, Tanja Ateljević.

Ambasador Neđeši je naglasio dobre veze između Mađarske i Crne Gore, posebno sa Herceg-Novim, gdje uspješno posluje hotel "Hungest Sun Resort". On je najavio Dane mađarske kulture i gastronomije za 13. maj u Herceg-Novom, te je otvorena mogućnost daljnjeg proširenja saradnje, ne samo u kulturi i turizmu, već i ekonomski i investiciono.

27042023b

Predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić osvrnuo se na nedavno održani poslovni forum koji je organizovala mađarska agencija za promociju izvoza HEPA u Herceg-Novom, te izrazio zadovoljstvo nastavkom saradnje.

On je istakao primjer uspješne privatizacije "Hungest" hotela u Herceg-Novom i izrazio očekivanje da ovog ljeta biti oboren rekord u broju turista iz Mađarske.

“Razgovarali smo, između ostalog, o broju noćenja koje su ostvarili mađarski turisti u Herceg-Novom. Tokom 2022. godine smo imali preko 30 hiljada noćenja iz Mađarske, 2019. je bila rekordna, kada je bilo 42 hiljade gostiju, a očekujemo da ćemo i tokom ove godine ponovo dostići taj rekord po broju dolazaka i ostvarenih noćenja od strane mađarskih turista u Herceg-Novom”, istakao je predsjednik Katić.

Takođe, na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti potpisivanja Protokola o saradnji između Herceg-Novog i nekog od mađarskih gradova, što bi za rezultat imalo proširivanje mogućnosti turističke saradnje i kulturne razmjene dva grada.