00trajekthntvPredsjednici opština Herceg Novi i Tivat Stevan Katić i Željko Komnenović i direktor JP Morsko dobro Mladen Mikijelj, potpisali su danas u Kamenarima sporazum kojim je definisan poseban cjenovnik karata trajektnog prevoza za građane ove dvije opštine. Građani će od sutra moći da preuzmu potvrde u Građanskom birou i prelaze sa jedne na drugu obalu za tri eura.

Podsjetivši da je poslednjih mjeseci bilo problema u funkcionisanju trajektnog saobraćaja, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić je istakao da je uključivanjem u saobraćaj trećeg trajekta situacija znatno bolja.
„Više nema gužvi, za sada je situacija po tom pitanju zaista dobra i mislim da će tako nastaviti i u narednom periodu. Želim da se zahvalim gospodinu Mikijelju, Morskom dobru i kolegi Komnenoviću na dobroj saradnji koju smo imali do sada. Ovo je nešto što je svakako dobro jer će građani i Herceg Novog i Tivta imati benefite, odnosno da plaćati nešto niže cijene karata od ostalih koji su u tranzitu”, kazao je Katić.
Istakao je da će se u narednom periodu zalagati da se Herceg Novi i Tivat saobraćajno povežu još brže - podmorskim tunelom ili mostom.
„Ako je 200 miliona eura izvučeno odavde prethodnh 20 godina, kao što je rekao direktor Mikijelj, do sada smo mogli napraviti dva mosta ili dva podvodna tunela. Da smo napravili jedan odavde do Lepetana, drugi od Rosa do Herceg Novog danas bi imali puno brži i protočniji saobraćaj kada je u pitanju Bokokotorski zaliv jer znamo svi da je ova magistrala napravljena 60-ih godina prošlog vijeka i da su nam potrebne brze ceste, obilaznice i daleko brži protok saobraćaja nego što je bio u periodu za nama”, zaključio je Katić.
Građani Herceg Novog i Tivta neće morati po potvrde za povoljnije trajektne karte u Lepetane, već u opštinske građanske biroe, potvrdio je direktor Morskog dobra, Mladen Mikijelj.
„Plan je bio da se jedan obrazac popunjava u našoj filijali u Lepetanima ali smo, kroz dodatne konsultacije sa predstavnicima lokalnih samouprava, došli do povoljnijeg rješenja jer su opštine Tivat i Herceg Novi omogućili da se ti zahtjevi predaju u građanskim biroima te dvije opštine, kazao je Mikijelj.
Saopštio je da je preduzeće u minulih nekoliko dana, otkako je započeta naplata karata na trajektnoj liniji, prihodovalo preko 50 hiljada eura i podsjetio da je trajektna linija Kamenari – Lepetane vraćena državi kroz zajedničko djelovanje lokalnih uprava Herceg Novog i Tivta, Vlade Crne Gore i Morskog dobra.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović je istakao da su obale Herceg Novog i Tivta sada bliže te da su kroz preuzimanje trajektne linije ali i potpisivanjem sporazuma uspjeli da se zajednički izbore za javni interes.
„Opština Tivat radi na izradi „lojaliti“ kartica koje će obuhvatiti ovu ali i druge oblasti”, kazao je Komnenović i istakao da je glavna poruka sa današnjeg događaja da je odbranjen javni interes i da se otvaraju brojne mogućnosti za podršku lokalnim zajednicama a prvi benefit je jeftinija karta za prevoz trajektom.
Potpisivanju sporazuma u Casi del mare u Kamenarima prisustvovali su predsjednik SOHN Ivan Otović, predsjednik SO Tivat Miljan Marković, potpredsjednik Opštine Tivat Jovan Brinić, članovi komisije Boro Lučić i Dušan Vukić kao i predstavnici Morskog dobra.