Naslovna25052023 00

Arhijerejskom liturgijom u hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj počelo je obilježavanje hramovske slave Spasovdana. Proslava će biti nastavljena liturgijom i tradicionalnom litijom kroz grad danas od 17:00 sati.

Liturgiju su služile vladike Srednjozapadnoamerički Longin i vladika Kirilo, administrator zagrebačko ljubljanske eparhije, kao i savinski iguman Makarije uz sasluženje hercegnovskog sveštenstva.

Praznik je čestitao arhijerejski namjesnik hercegnovski protojerej stavrofor Obren Jovanović koji se zahvalio vladikama na blagoslovima koje donose, predstavnicima lokalne vlasti što nose krst svoga naroda zajedno sa crkvom i narodu koji je uvijek sa svojim arhijerejima, sveštenstvom i crkvom.

“U tom zajedništvu mnogo smo jači i onda je naša molitva ta koja doseže do božijeg prestola. Radujemo se što su danas među nas stigle mošti Svetih Jasenovačkih mučenika, a to je veliki blagoslov za naš grad i narod koji se vjekovima Bogu moli i čuva svoju pravoslavnu vjeru”, kazao je Jovanović.

Ljepota hrama Svetog Spasa na Toploj govori o ljudima koji su ga podizali i očuvali, ali ne samo o njihovom materijalnom stanju, već o bogatstvu njihovih srca, dobroti i jakoj vjeri, istakao je u besjedi vladika Longin. Podsjetio je na značaj svetinja koje čuvaju u svojoj eparhiji, na put vladike Mardarija Uskokovića i arhimandrita Sevastijana Dabovića koji potiču sa ovih prostora.

“Pomogli su nam da u Americi očuvamo običaje i vjeru svojih pradjedova koji su bili Srbi i pravoslavci, voleći i poštujući sve druge. Ali ako ne volite svoje i ne znate učenje svoje vjere , ne možete dobro da cijenite svoje bližnje, komšije.. Mnogo je važno da znamo vjeru, ali još važnije da živimo vjerom ili po njoj, da budemo praktični hrišćani, a ne samo po krštenici ili imenu. Kada se čovjek trudi makar malo da se drži božijih zapovjesti, odmah osjeća lakoću u duši, lakše nosi svoj životni krst i breme”, istakao je između ostalog vladika Longin.

Arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić i predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović sa saradnicima, predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, Generalni konzul Republike Srbije Mićo Rogović, hercegnovski efendija Husein Hodžić, Kolo srpskih sestara Herceg Novi i vjerni narod. 

Proslava Spasovdana biće nastavljena liturgijom koja u hramu na Toploj počinje u 17:00 časova, a nakon koje će tradicionalno biti nošena litija kroz grad.