LitijaNSL260523Tradicionalna litija povodom proslave Spasovdana, hramovske slave crkve crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj, ophodila je ulicama Herceg Novog praćena velikim brojem vjernika.

Liturgiju i litiju predvodio je vladika Buenosajreski i južnocentralnoamerički Kirilo sa hercegnovskim sveštenstvom.
Nakon večernjeg bogosluženja u topaljskom hramu, litija je krenula ka hramu svetog Arhangela Mihaila na Belavisti, gdje je pročitano sveto Jevanđelje i priređen kratak program u kojem su učestvovala djeca, polaznici škole vjeronauke koju vodi Aleksandra Miljanić. Vjerni narod nastavio je šetalištem nazad ka Toploj gdje je besjedio episkop Kirilo.

Litija0123U litiji su i ove godine bili predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, predsjednik Skuptine opštine Ivan Otović, njihovi saradnici i odbornici lokalnog parlamenta. Proslavi Spasovdana prisustvovao je i generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom Mićo Rogović.
Vladika Kirilo je kazao da je dobro da Herceg Novi slavi Vaznesenje jer je to praznik srca, u slavu Bogu i za spas svoga roda koji mu i dan danas osvjetljava put, da ne bi skrenuli sa Hristovog i puta Svetog Save.

„Vlasti ovoga grada slijede i ugledaju se na blagočestive pomazanike božije koji su znali da vode svjetsku politiku ali su se u tome oslanjali na mudrost božiju a znali su i da služe Bogu i grade mu svetinje da bi se u njima pjevala liturgija ovoga i onoga svijeta”, kazao je vladika Kirilo.
Osvrnuo se i na Njegoševe stihove o Herceg Novom upoređujući ga sa starcem koji nabraja svoje brojanice i koji je na taj način pozvao stanovnike ovog grada da se posebno zanimaju molitvom.
Litija0623„Nemojte da idete za drugim tradicijama, koje treba poštovati, ali to nisu pravi putevi. To su bunari za neke žedne ljude, a mi imamo čisti izvor pravoslavne nauke i Isusove molitve kao naše pravoslavne meditacije”, rekao je vladika Kirilo i zaključio da je ova litija produžetak svenarodnih litija koje su učinile kraj jednom ateističkom sistemu koji nije u tradiciji ovog naroda.