naslovna02062023a

Regionalnim sastankom predstavnika željezničkog sektora Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, uz prisustvo zvaničnika opština Trebinje i Herceg-Novi, počelo je obilježavanje 115 godina Željeznice Crne Gore ali i 55 od kada se zvižduk voza ne čuje u Herceg Novom.

Herceg-Novi je baštinio dugu tradiciju kada je riječ o željeznici, još od 16. jula 1901. godine, a željeznica je, pored povezanosti sa drugim gradovima i državama, značila mogućnost zapošljavanja, trgovine, putovanja, dolazak gostiju, kazao je na početku sastanka potpredsjednik Opštine Herceg-Novi Mirko Mustur.

„Danas njegujemo sjećanja na taj važan period istorije i privrednog razvoja našeg grada. Istina, o željeznici govorimo, priređujemo izložbe i pomažemo štampanje fotomonografije, ali je nezamislivo da kao nekada, uz samu liniju mora, prođe Ćiro ili kako bi se već danas zvao. Zato se naša opština okrenula drugačijim projektima i razvijanju turističkih potencijala stare željezničke trase. To je potencijal koji želimo pokazati svima onima koji posjete naš grad, ali i sugrađanima ukazati na nove sadržaje koje grad ima“, istakao je Mustur.

Željeznica je nekada bila žila kucavica privrednog razvoja lokalnih zajednica, zato je potrebno evocirati uspomene i o tome govoriti, istakao je zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković.

02062023bb

„Bitno nam je da saznamo kako je tada funkcionisalo od ljudi koji su bili uključeni u to, kako je doprinosilo razvoju, a onada ćemo te informacije pretočiti u priču u oblasti turizma. Svaka lokalna zajednica kroz koju je prolazio popularni Ćiro je sačuvala infrastrukturu, u Trebinju smo sačuvali i kompoziciju voza koja se nalazi na nekadašnjoj željezničkoj stanici i to je mjesto gdje se turisti najviše fotografišu. Dio trase smo adaptirali i dostupno je biciklistima ali i kao šetačka staza. Cilj nam je sada širiti tu ponudu ka Herceg-Novom i Nikšiću jer znamo da je aktivni odmor kod turista veoma popularan, kazao je Bošković.

Spremnost za saradnju i usaglašavanje potreba iskazali su i predstavnici Željeznice Republike Srpske, a kako je istakla pomoćnica generalnog direktora za investicije Gordana Ilinčić, ovakvi susreti su izuzetno važni i preko potrebni.

„Odlično je organizovano, grad Herceg-Novi danas, a želejznica iz  Podgorice juče, zaista su se potrudili da sve bude na nivou“, kazala je Ilinčić.

Zadovoljstvo prilikom da razmjene iskustva istakao je i Dejan Ugljanin iz Sektora za saobraćajne poslove Željeznice Srbije jer su sastanci poput ovih potrebni kako bi se unaprijedila saradanja i prevoz putnika i robe.

Nekada se do pozicije mašinovođe nije dolazilo lako i do tog zvanja bilo je potrebno šest godina i devet mjeseci iskustva, ispričao je najstariji željezničar Marko Čeprnić.

“Sve se to isplati jer smo bili cijenjeni, imali smo odlične uslove za rad, bili plaćeni i za noćni i prekovremeni rad, svi su nas zakoni čuvali. Imali smo mnogo posla, ali je vrijedilo raditi, svak je znao šta je njegov posao i za to odgovarao. I danas, kada bih morao ponovo, opet bih se vratio željeznici. Sada da mi neko dovede kompoziciju, bez razmišljanja bih tačno znao sve šta treba, sve mi je ostalo upisano”, kazao je Čeprnić.

Željezničar iz Trebinja Risto Masleša, vozovima je takođe posvetio cijeli život, ali i ostao upamćen po herojskom djelu  kada je spasio 400 putnika u zagrebačkom vozu. Tada je Masleša sa pruge Sarajevo – Zagreb uklonio 6,5 kg eksploziva i spriječio teroristički napad.

Večeras će u foajeu Dvorane Park biti priređena promocija trećeg izdanja fotomonografije „Željeznica u Boki Kotorskoj 1901-1968" autora Josipa Vebera i otvaranje izložbe fotografija „Željeznica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini“ biće upriličeno  u 19:30 časova.

Organizatori programa su željeznički sektor Crne Gore uz podršku Opštine Herceg-Novi.