NSL03062023Zastava XIV Međunarodnog dječijeg karnevala zavijorila se na drevnoj Tori, a predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić predao je ključeve grada malom kapu karnevala Vasiliju Mandiću čime je zvanično otpočela dvodnevna dječija svetkovina.

Svečanom činu prethodila je vesela povorka najmlađih hercegnovskih maturanata – predškolaca iz svih pet vaspitnih jedinica JPU Naša radost, koje je u defileu od parka Boka do trga predvodio mali kapo Vasilije Mandić, princeza karnevala Kristina Kovačević, veliki kapo Danilo Babović, male mažoretke i članovi Gradske muzike, vrtićke mažoretke i dobošari srednje grupe vrtića na Savini. Vrata grada čuvali su pripadnici Bokeljske mornarice.
Predsjednik Katić je, pozdravljajući karnevaliste i predškolce, poručio da mu je srce puno zbog velikog broja mališana koji su došli na sada već tradicionalni dječiji karneval i zahvalio predsjedniku NVO Omladinski centar Milijanu Mijoviću što istrajava u organizaciji.
Karneval030623“Sledeće godine, dogovorili smo se, bićemo još brojniji i pored ovih grupa iz Novog Mesta i Makedonije, dovešćemo i ostale učesnike iz regiona, jer zaista mi je puno srce kada vidim u Herceg Novom ovoliko djece koja se raduju karnevalu, koji se u našem gradu održava 14. put”, kazao je Katić i posebno pozdravio i počasnu građanku Herceg Novog Branku Bukovec iz Novog Mesta i pohvalio saradnju sa Omladinskim centrom.
Kapo Vasilije je poručio da je ključ u sigurnim rukama i da će, uz istaknutu zastavu karnevala, svi čuti da su djeca glavna.
Malom i velikom narodu Herceg Novog princeza Kristina je obećala da će Herceg Novi biti šaren i veseo dok traje karneval.

U povorci na otvaranju 14. Međunarodnog dječijeg karnevala bilo je devet grupa iz JPU Naša radost, po dvije iz vaspitnih jedinica Igalo, Topla, Savina i Bijela i jedna iz Zelenike. Na stepeništu ispod Tore, mali predškolci su simboličnim bacanjem kappa u vis označili završetak vrtićkog i prelazak u školsko doba.
Karneval će biti nastavljan danas (3. jun) velikom dječijom maskiranom povorkom koja će se kretati od Trga Nikole Đurkovića do Parka Boka, a početak je u 18:00 sati. Saobraćaj kroz grad biće zatvoren od 17:45 do 20:00 sati radi bezbijednog i nesmetanog prolaska dječije povorke.