Nas18072023

Komemorativnom sjednicom u velikoj sali Skupštine opštine Herceg-Novi danas je odata počast Đuru Ćetkoviću, nekadašnjem predsjedniku Opštine i Skupštine opštine. Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice, odbornici, predstavnici lokalne uprave, kolege i prijatelji Đura Ćetkovića.

Sjednicu je otvorio predsjednik Skupštine opštine Herceg-Novi, Ivan Otović, pozivom na minut ćutanja.

Na život i djelo Đura Ćetkovića podsjetio je predsjednik Opštine, Stevan Katić koji je istakao da je čast govoriti o jednom od svojih prethodnika, čovjeku koji je ostao upamćen kao vrijedan i marljiv, predan poslu, dobar domaćin i privrednik.

„U združenoj funkciji predsjednika Opštine i Skupštine opštine, kako je tada zakon propisivao, rukovodio je lokalnom samoupravom u izuzetno izazovnom periodu. Njegov dolazak na čelo ove ustanove i organa uprave 2000. godine, značio je da vlast u Herceg Novom preuzima do tada opozicija. Kao član SNP-a bio je nosilac liste Koalicija Jugoslavija – Momir Bulatović, koja je kao pobjednik junskih vanrednih lokalnih izbora, označila početak razvoja demokratije u Herceg Novom, stvaranje narodnog fronta i okretanje leđa dotadašnjoj vlasti. Bila je to velika promjena u političkom životu Herceg Novog, a Herceg Novi i tada perjanica slobode u Crnoj Gori“, istakao je predsjednik Katić.

Osnovni zadatak lokalne uprave na čelu sa Ćetkovićem bio je stabilizovati finansije i pokrenuti preporod.

„Dotadašnja vlast ostavila je izuzetno visoke dugove, račun Opštine bio je potpuno prazan, nije bilo novca ni za plate zaposlenima, a sve do tada zadržavane sudske presude sručile su se na teret Opštine i došle na naplatu u istom trenutku. Đuro Ćetković je nesebično iskoristio svoju stručnost i iskustvo stečeno kroz ranije veoma uspješno upravljanje Jugobankom i zahvaljujući svojim prijateljstvima i ranijoj dobroj saradnji sa partnerima, obezbijedio povoljne kredite kako bi stabilizovao finansijsku situaciju u Opštini“, kazao je predsjednik Katić.

Herceg-Novi se 2000. godine, podsjetio je predsednik Katić, suočavao i sa velikim problemom vezanim za vodosnabdijevanje, pred sam početak glavne turističke sezone.

„Opet zahvaljujući iskustvu koje je stekao kao rukovodilac gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija, uz podršku saradnika, uspjeva da započne pregovore sa vodovodnim preduzećem iz Hrvatske kako bi obezbjedio Herceg-Novom uredno vodosnabdijevanje i smanjio troškove tada izuzetno visokih ugovora o preuzimanju vode. Lokalna uprava sa Ćetkovićem na čelu, inicirala je i završila obnavljanje velikog dijela vodovodne mreže na području opštine“, kazao je prdsjednik Katić.

Period četvorogodišnjeg mandata, podsjetio je Katić, označila je i pomoć mještanima Mojdeža nakon pokretanja klizišta, pripremanje projektne dokumentacije za put Meljine – Petijevići, opremanje „Čistoće“, a započeti su i razgovori oko nastavka gradnje Sportskog centra u Igalu. Značajan iskorak napravljen je i u razvoju kulturnih događaja jer je obnovljen Trg od knjige, aktivirana saradnja sa Konferencijom gradova prvo SRJ pa Državne zajednice SCG. Takođe, uspostavljena je saradnja i sa francuskim gradom Vorealom.

„Prema svjedočenju kolega koji su radili sa njim, Ćetković je bio čovjek pomirljive prirode, izuzetne sposobnosti komunikacije i načina da rješi konfliktne situacije, otvoren, srdačan i uvijek spreman za razgovor“, zaključio je Katić.

U ime porodice, na iskazanom poštovanju i uvažavanju priređivanjem komemorativne sjednice, zahvalio je Đurov sin, Vlado Ćetković.

Đurove privredne i političke aktivnosti bile su profesionalne i izuzetno uspješne, ali on je imao i volonterske aktivnosti koje je obavljao iz čiste ljubavi, a koje su mnogo značile hercegnovskom sportu, naročito PVK Jadranu na čijem je čelu bio od 1989. do 1995. godine, kazao je u ime kluba Boro Mračević.

„Bilo je to vrijeme u kojem su, zbog tada aktuelnih nemilih događaja, sve aktivnosti kluba zamrle, ali su Đuro i njegov tim dali veliki doprinos da se to premosti. Okupljao je ljude, iznalazio sredstva iz skoro nemogućih situacija kako bi se klub razvijao i nastavila takmičenja, zbog čega smo mu veoma zahvalni. On je jedan od ljudi koji je udario temelj novoj, modernijoj organizaciji Jadrana“, kazao je Mračević i podsjetio da je Đuro svakodnevno obilazio treninge svih kategorija, razgovarao sa trenerima, domarom, saradnicima.

Mračević je dodao da je Đuro bio primjer običnog, a posebnog narodnog čovjeka koji je lako razgovarao i sa mještanima o bilo kojem seoskom poslu, sa bankarima o finansijama, ali i da vodi razgovor na visokom političkom nivou.

Đuro Ćetković rođen je 1947. godine u Ratiševini. U svom Herceg-Novom završava osnovnu i srednju školu, a ekonomski fakultet u Sarajevu. Kao diplomirani ekonomista radio je u Komunalnoj radnoj organizaciji, a 1977. godine postao je direktor OOUR „Vodovod i kanalizacija“, a kasnije i direktor filijale Jugobanke AD Beograd. Na funkciju predsjednika Opštine Herceg-Novi izabran je nakon vanrednih lokalnih izbora održanih u junu 2000. godine i na toj poziciji ostaje do 2004. godine. Od 2005. godine  do penzionisanja bio je u rukovodećim strukturama „Novog Prvoborca“. Bio je zaslužni član PVK Jadran i njegov predsjednik od 1989. do 1995. godine.