Nas28072023aa

Predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić primio je danas, u Kući nobelovca Iva Andrića, u prvu zvaničnu posjetu ambasadora Turske u Crnoj Gori Bariša Kalkavana. Tokom razgovora je ocijenjeno da Herceg-Novi ima veoma dobru saradnju sa gradovima u Turskoj, posebno na kulturnom polju, a veoma je interesantan i investitorima.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine OHN Ivan Otović, potpredsjednik Opštine Mirko Mustur, te izvršni direktor Asmira group Mustafa Aslan koja posluje u Porto Novom.

Mnogo je projekata i ideja za buduću snažniju saradnju Herceg-Novog i Turske, kazao je ambasador Kalkavan.

„Zadovoljstvo mi je što sam u prelijepom Herceg-Novom gdje sam ranije obilazio određene lokacije, ali ovo je prvi put da sam u zvaničnoj posjeti i na prijemu kod predsjednika Opštine Herceg-Novi. Imamo mnogo projekata i ideja koji bi predstavljali temelj saradnje Herceg-Novog i turskih gradova kao i turskih kompanija koje se bave ekonomijom i trgovinom. Pričali smo takođe i o saradnji na kulturnom nivou, mogućnostima organizacije kulturno - zabavnih manifestacija, organizovanju posjeta delegacija Herceg-Novog i Turske“, kazao je ambasador Kalkavan i sastanak ocijenio uspješnim.

Herceg-Novi njeguje kulturne, ali i privredne veze sa Turskom, a današnji sastanak iskorišćen je da se dogovore određeni programi i ojača saradnja jer je značajan broj investitora zainteresovan za ulaganje u naš grad, pojašnjava predsjednik Katić.

„Upoznao sam ambasadora sa namjerom turskih investitora da izgrade privatnu bolnicu u Kumboru, o čemu sam prethodnih dana razgovarao sa investitorima. Bila je to prilika da ambasadora upoznam i sa aktuelnim problemima u zdravstvu sa kojima se suočava Herceg-Novi. Dotakli smo se i problema koji se tiče izvođača kanalizacione infrastrukture, a ambasador je izrazio želju da nam po tom pitanju pomogne“, kazao je predsjednik Katić i današnji sastanak ocijenio veoma konstruktivnim.

Dodaje da je najsnažnija saradnja za sada uspostavljena na polju kulture.

„Značajan broj umjetnika iz Turske dolazi u Herceg-Novi gdje nastupaju. Razgovarali smo, a prof. Boris Kraljević je već uspostavio saradnju, da Simfonijiski orkestar iz Istanbula sledeće godine gostuje na otvaranju „Dana muzike“. Podsjećam da i Gradska muzika Herceg-Novi ima prijatelje u Turskoj  i oni će, kao i prethodnih godina, i ove otputovati na festival u Izmir. Imamo dobru i kvalitetnu saradnju sa Turskom i njenim gradovima, a u narednom periodu ćemo nastaviti uz obećanu podršku ambasadora Kalkavana što će olakšati povezivanje i ubrzati procese“, kazao je predsjednik Katić.