VK1Povodom smrti akademskog slikara i dugogodišnjeg saradnika Vojislava Voja Kilibarde, telegram saučešća njegovoj porodici i kolegama uputio je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, u svoje lično i ime lokalne samouprave.

„Kada mladi, uspješni, plemeniti ljudi prerano napuste životnu scenu, teško je naći prave riječi za oproštaj od njih. Odlazak istaknutog hercegnovskog kulturnog pregaoca Vojislava Voja Kilibarde predstavlja nenadoknadiv gubitak ne samo za njegovu porodicu nego za sve nas u Herceg Novom, ali i Cetinju gdje je završio srednju školu i Trebinju u kojem je diplomirao. Podjednako je siromašnija likovna scena u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Tivtu, Novom Mestu, gdje je novski magistar slikarstva i muzejski savjetnik, priređivao samostalne izložbe.
Predanim radom i ljubavlju prema umjetnošću koju je stavljao ispred svega, nazivajući je „mjerilom snage i moći jednog naroda“ ostavio je dubok i neizbrisiv trag u pozorišnom, književnom, festivalskom životu njegovog Herceg Novog, naročito kao član Savjeta Filmskog festivala učestvujući u organizaciji manifestacije od nacionalnog značaja. Svojim primjerom i djelom zadužio je hercegnovsku, crnogorsku i ukupnu javnost razvijajući kulturni život našeg grada i povezujući ga sa umjetnicima regiona. S posebnom radošću dočekali smo njegovu izložbu kojom je otvoren ovogodišnji “Guitar art summer fest” i najavu da će to isto uskoro uraditi u Beogradu, jer je to bila nada u dane boljitka, ali je njegov prerani odlazak ostavio snove nedosanjanim.
U ime svih zajednički realizovanih programa, uspješne i prijateljske saradnje, obostranog razumijevanja, izuzetnog doprinosa razvoju kulturne scene Herceg Novog, ostajemo zahvalni plemenitom i vedrom čovjeku kakav je bio Vojislav Vojo Kilibarda. Njegov primjer kako gledati na svijet i život sigurno će biti putokaz mladim umjetnicima, a on će živjeti kroz svoja djela, sjećanje i zahvalnost svih nas.“

Predsjednik Opštine Herceg Novi
Stevan Katić