BPPovodom smrti profesorice, književnice i slikarke Bosiljke Boke Pušić, dobitnice ovogodišnjeg najznačajnijeg priznanja grada – Oktobarske nagrade, telegram saučešća njenoj porodici uputio je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, u svoje i ime lokalne samouprave.

„Vijest da više nije sa nama uvažena profesorica i književnica, naša sugrađanka Bosiljka Boka Pušić, dočekana je sa nevjericom i tugom u cijelom Herceg Novom i mnogo dalje van granica Crne Gore, na svakom mjestu gdje je ljudskost, lijepa riječ i umjetnost na cijeni.
Decenije posvećenosti i marljivog rada u prosvjeti i bogat književni opus, okićen nagradama i priznanjima, bio je jedan od povoda da prof. Pušić ove godine dobije najznačajnije priznanje grada – Oktobarsku nagradu. Drugi povod je onaj ljudski, roditeljski s kojim je izvela generacije učenika prenijevši im najvažnija znanja iz književnosti i života, toplina kojom je plijenila u svakom susretu sa djecom kao omiljenom čitalačkom publikom i inspiracijom za nove priče, a iznad svega ljubav prema Boki i ljudima u njoj.
Darovala je kulturnom naslijeđu našeg grada, države i regiona čitav niz romana, zbirki pripovjedaka, ali i poezije i time stala rame uz rame sa svim onim umjetnicima koji su Herceg Novi učinili gradom kulture, među kojima je i nobelovac Ivo Andrić sa kojim se profesorica Boka družila i dugo razgovarala o ljepoti književnosti.
Obogatila je i likovnu scenu priređujući samostalne i učestvujući u kolektivnim izložbama. Bila je rado viđen gost na kulturnim manifestacijama jer je svojim časnim životom zavrijedila uvažavanje i poštovanje.
Ostaje žal što nismo bili počastvovani da joj lično uručimo Oktobarsku nagradu kojoj se istinski obradovala, ali i duboko uvažavanje i čast što je ona ovogodišnji laureat.
Profesorica Bosiljka Boka Pušić primjer je svetionika kulture jednog društva za čija djela ostajemo vječno zahvalni.“
predsjednik Opštine Herceg Novi
Stevan Katić