28102023hnPolaganjem vijenaca kod Sat kule, na spomenik Bezmetković i kod manastira Savina počela je proslava Dana Grada i Dana oslobođenja Herceg Novog.

U delegaciji su bili predstavnici Opštine Herceg Novi, predsjednik Stevan Katić, potpredsjednik Mirko Mustur, predsjednik SOHN Ivan Otović, odbornici lokalnog parlamenta, OBNOR-a 1941.-1945. i Vojske Crne Gore.
Kod spomenika Bezmetković, Otović je kazao da su se okupili da obilježe značajan datum u istoriji Herceg Novog i Boke Kotorske.
„Danas ne proslavljamo samo slobodu od nacističke i fašističke okupacije. Danas odajemo pomen i svima onima koji su u proteklim vijekovima dali ono najsvetije - svoj život za slobodu otadžbine. Trebamo da njegujemo uspomenu na njih i izvučemo pouke prije svega iz Drugog svjetskog rata i da nikada ne dozvolimo da brat krene na brata. Još gore možda od te okupacije bio je taj bratoubilački rat. Vjerujem da smo kao društvo dovoljno zreli i da sebi nikada nećemo dopustiti takve greške. O herojima, koji su položili svoje živote vrijedi pričati i naše buduće generacije moraju da znaju kako je teško u tom vremenu biti čovjek. Oni su dobro znali ko su i šta su i šta brane. Vjerujem da će i budući naraštaji nastaviti tim putem“, poručio je Otović.

Foto: Opština Herceg Novi i Mediabiro