dj.musicPovodom smrti velikog humaniste i izuzetnog ljekara, a našeg uvaženog sugrađanina dr Đura Musića, telegram saučešća porodici i članovima OBNORA 1941-1945 Herceg Novi, uputio je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić u svoje lično i ime lokalne samouprave.

„Herceg Novi, ali i Crna Gora i Hercegovina, ostaju siromašniji odlaskom dr Đuro Musić, čovjeka koji je ljudskost, čestitost i humanost stavljao ispred svega ostalog. Svojim nesebičnim činjenjem za dobro drugih, u ratnim ali i godinama mira, dostojno je predstavljao najviše ljudske vrijednosti i ostao im vjeran do kraja života.
Svoj poziv ljekara smatrao je neodvojivim od humanosti i borbe za svaki život koji mu je bio povjeren, što je dokazao radeći u bolnicama u Nikšiću, Podgorici, volontirajući u Herceg Novom. Ostaće upamćen njegov herojski trud i istrajnost tokom ratnih devedesetih godina u nevesinjskoj bolnici gdje je kao dobrovoljac, spasavajući vojnike i civile, obavio oko 1 700 hirurških zahvata bez ijednog fatalnog ishoda. Snažna ideja antifašizma u njemu je rasla od najranijeg djetinjstva pa je sa samo 16 godina stigao i do Blajburga kao borac Prve tenkovske brigade. Ovoj ideji ostaje odan do kraja djelujući kao član i rukovodilac SOBNOR-a Crne Gore i OBNOR-a 1941 – 1945 u Herceg Novom, potvrđujući to svakodnevnim djelima.
Vođen srcem i rodoljubljem, često ne mareći za sopstveni život, bio je svijetli primjer svakom čovjeku pokazavši da humanost ne poznaje granice. To potvrđuju i odlikovanja poput ordena Svetog Save sa krstom Srpske pravoslavne crkve, najveće priznanje Opštine Herceg Novi – Oktobarska nagrada, Povelja opštine Nevesinje, kao i brojne druge medalje i ordenje za zasluge u Drugom svjetskom ratu koje je s ponosom isticao.
Veličinom svojih djela, mudrošću i empatijom, skromnošću i vedrinom, nastavljajući putem svojih predaka koji su bili tutori manastira Savina, dr Đuro Musić ostaće upamćen kao velikan ljudske duše koji je učinio ponosnim svoj Herceg Novi i Boku koje je silno volio i za čiju se dobrobit borio. Ostajemo zahvalni za njegov nemjerljiv doprinos cijelom društvu koje je učinio plemenitijim, za svaku darivanu pomoć bolesnom, savjet i mudrost koju bi nam kao njegovim sugrađanima uputio.
Istinski heroji čovječanstva poput dr Đura Musića nikada ne odlaze već ostaju da žive kroz djela i sjećanja, učeći nas dobroti, požrtvovanju i pravednosti“, navedeno je u telegramu predsjednika Katića.