Lubarda NSL2024Danas se navršava pet decenija od smrti jednog od najboljih slikara 20. vijeka Petra Lubarde, umjetnika koji je i Herceg Novom posvetio dio svog umijeća i zauvijek oplemenio kulturnu baštinu našeg grada.

Tim povodom predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić uputio je pismo umjetnikovoj sestričini Đini Lazar, predsjednici Fondacije Petar Lubarda i sinovcu Đuru Lubardi.
„Herceg Novi ne zaboravlja djelo istaknutog umjetnika Petra Lubarde, već naprotiv želimo da sjećanje na njega i njegov rad ostanu živi i pet decenija nakon što je sišao sa životne scene.
Omogućili ste da Herceg Novi, kao grad u kojem je Lubarda jedno vrijeme živio, bio inicijator osnivanja i direktor Umjetničke škole, bude sjedište Fondacije Petar Lubarda za Crnu Goru, što je još jedan dokaz da vjerujete u našu snagu i volju da cijenimo i njegujemo sjećanje na velikog stvaraoca i humanistu.
Na njegovo djelo svakog od nas, ali i goste koji posjete Herceg Novi, podsjećaju Lubardine biste u Igalu i na Karači, kao zahvalnost što je među nama živio i stvarao znameniti slikar. Bogata je i velika zaostavština koju je ostavio svima nama u amanet, a koja je i dalje inspiracija umjetnicima. Posebno raduje što su među njima srednjoškolci iz Herceg Novog, kao redovni učesnici konkursa „Lubarda kao inspiracija“, zajedno sa vršnjacima iz Cetinja, Nikšića, Tivta.
I ovog 13. februara, kao godinama unazad, predstavnici Opštine Herceg Novi položili su cvijeće pred bistom na Karači i prisjetili se susreta na kulturnim programima u njegovu čast, kada smo zajedno govorili o Lubardi i značajnim projektima poput „Krš u Lubardinom pejzažu” koji je Fondacija osmislila…
Ljudski vijek je kratak, ali umjetnost ispisuje vijekove. Sjećanje na Lubardu živi u Herceg Novom i sasvim sigurno je inspiracija sadašnjim i budućim generacijama“, istakao je predsjednik Katić u pismu Lubardinoj porodici koja ove godine neće biti u mogućnosti da bude u Crnoj Gori na 50. godišnjici slikareve smrti.