PodgoricaNSL290324NVO Aktivna zona ovih dana održava Festival lokalne demokratije u Podgorici, koji okuplja raznovrsnu publiku, uključujući građane, nevladine organizacije iz Crne Gore i regiona, predstavnike/ce lokalnih samouprava i nacionalnih institucija.

Jedna od ključnih tema ovog programa je „participativna politika na lokalnom nivou“. Tokom prvog dana predstavljene su Preporuke za unapređenje mehanizama participacije građana u procesima donošenja odluka, te uručena priznanja najotvorenijim opštinama, a među njima i Opštini Herceg Novi.
Aktivna zona je u okviru prvog dana Festivala lokalne demokratije uručila priznanja za tri crnogorske opštine sa najvišim nivoom razvijene lokalne demokratije (otvorenosti i transparentnosti). Ova inicijativa ima za cilj da istakne dobre prakse lokalnih samouprava, doprinoseći ukupnoj promociji dobrog upravljanja i transparentnosti lokalnih samouprava. U ime tri opštine, priznanja su primili: I mjesto: Slobodan Delić (predsjednik Opštine Plužine); II mjesto: Stanislava Bardić (menadžerka opštine Bar); III mjesto: Mirko Mustur (potpredsjednik Opštine Herceg Novi).
Ove opštine su osvojile najviše bodova u okviru šest prioritetnih tema koje smo ocjenjivali putem dostupnosti dokumenata na veb stranicama lokalnih samouprava, a to su 1) Skupština opštine, 2) Budžet, 3) Borba protiv korupcije, 4) Opšte informacije, 5) Javne nabavke, 6) Javne rasprave, javni konkursi i saradnja sa NVO.
„Čast nam je što je Opština Herceg Novi prikazala vrlo dobar rezultat i zauzela treće mjesto u okviru istraživanja „Indeks otvorenosti i transparentnosti crnogorskih opština“. Veoma nam je korisno što ste, uz istraživanje, uradili i preporuke šta bi bilo dobro da uradimo kako bismo unaprijedili dostupnost Opštine Herceg Novi i njenih servisa građanima, jer sve što radimo – radimo za njihovo dobro. Želim istaći i da je Herceg Novi od 2015. godine član ALDE, odnosno Asocijacije za lokalnu demokratiju. Uz to je turistički grad, grad festivala, istorije i tradicije, sa značajnim brojem gradova prijatelja i pobratima, grad koji je na listama više Evropskih kulturnih ruta. To pokazuje našu otvorenost ka svim ljudima dobre volje i težnji da poboljšamo rad u svakom segmentu razmjenom iskustava i dostupnošću“, naglasio je potpredsjednik Mustur.
Opštinu Herceg Novi je, uz potpredsjednika Mustura, predstavljao i Jadranko Tomašević ispred Odsjeka za informacione sisteme i informisanje.
Ovaj trodnevni događaj posvećen je temama: „Promovisanje vrijednosti lokalne demokratije, decentralizacije i povećane participacije građana u procesima donošenja odluka o javnim pitanjima“. Ključne teme tokom tri dana su: I dan: Lokalna demokratija; II dan: Zaštita životne sredine, urbanizam i održivi razvoj na lokalnom nivou; III dan: Sloboda govora i lokalni mediji.
U uvodnom izlaganju izvršni direktor Aktivne zone, Miloš Marković je istakao da organizacijom ovog festivala žele da doprinesu jačanju lokalne demokratije u Crnoj Gori, ističući ulogu koju svaki pojedinac ima u oblikovanju budućnosti svoje zajednice:
„Udruživanje građana na lokalnom nivou predstavlja srž demokratskog procesa. Kada se ljudi udruže i aktivno uključe u donošenje odluka koje utiču na njihov život, stvara se osjećaj zajedničke odgovornosti i solidarnosti. Ova solidarnost, ova zajednička svijest o potrebama i prioritetima naše zajednice, čini temelj za izgradnju inkluzivnije i održivije društvene zajednice“, kazao je Marković.
U ime Centra za građansko obrazovanje obratio se programski direktor Petar Đukanović, koji je istakao da se ključne inicijative za demokratizaciju i evropeizaciju društva dešavaju upravo na lokalnom nivou i da je veoma bitno nastaviti u promovisanju i afirmisanju vrijednosti za koje je Aktivna zona u okviru projekta zalaže.
U ime Ministarstva javne uprave, Lidija Ljumović, v.d. generalna direktorica Direktorata za razvoj i saradnju sa NVO, izrazila je veliko zadovoljstvo što ima priliku da otvori jedan ovakav događaj i kazala da su ova i slične inicijative na lokalnom nivou ključne u cilju poboljšavanja odnosa između građana, nevadinih organizacija i lokalnih samouprava. 

Tokom prve panel diskusije predstavljen je „Izvještaj i preporuke za unapređenje lokalne demokratije u Crnoj Gori“, a na panelu su govorile Hakile Resulbegović (Institut Damar), Zorana Marković (Centar za razvoj nevladinih organizacija) i Marija Janković (Međunarodni republikanski institut).

U okviru drugog panela razgovarano je na temu „Zapuštena demokratija: Uloga i položaj mjesnih zajednica u Crnoj Gori i regionu“, sa Aleksandrom Đekićim iz Bečejskog Udruženja Mladih, Marijom Popović Kalezić iz Centra za građanske slobode, Milanom Mijajlovićem iz NVO „Volim Danilovgrad“, i Predragom Tomovićem iz „Oči Podgorice“.
Program se nastavlja danas sa temom „Zaštita životne sredine, urbanizam i održi razvoj na lokalnom nivou“, dok je treći dan Festivala posvećen temi „Sloboda govora i lokalni mediji“.
Projekat „Partnerstvo za lokalnu demokratiju“, koji realizuje NVO Aktivna zona je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje - CGO, Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija u Crnoj Gori, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.