PosjetaNSL05042024Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić sa saradnicima priredio je prijem u Kući nobelovca Iva Andrića za ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Nebojšu Rodića i konzula RS u Podgorici, Nemanju Sekicki.

Tokom prve zvanične posjete Herceg Novom, bilo je riječi o različitim oblicima saradnje našeg sa gradovima Republike Srbije, a pažnja je posebno posvećena turizmu, kulturi i investicijama. Prijemu su prisustvovali i generalni konzul RS u Herceg Novom, Mićo Rogović, zatim predsjednik SO Herceg Novi, Ivan Otović i potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur.
Pored toga što naš grad tokom ljetnje turističke sezone i brojnih manifestacija tokom godine posjećuje najveći broj gostiju iz Republike Srbije, Herceg Novi je sve zanimljiviji i investitorima, kazao je nakon prijema predsjednik Katić.
„U poslednje vrijeme je primjetno veliko interesovanje srpskih biznismena za ulaganje u Herceg Novi. Značajan je broj onih koji kupuju nekretnine u našem gradukoji je opet postao privlačna destinacija. Ima interesovanja za gradnju hotela i razvoj određenih djelatnosti, ali i onih koji kupuju nekretnine radi odmora i rekreacije. Herceg Novi definitivno živi tokom cijele godine, a u ovom trenutku je u našem gradu preko 5000 registrovanih turista“, istakao je predsjednik Katić.
On je dodao da je bilo je riječi i o privrednim temama, kao i problemima koji već tridesetak godina usporavaju razvoj Herceg Novog, kazao je predsjednik Katić.
„To su prije svega loše privatizacije, problem Herceg Novog koji se još nije riješio. Informisali smo ambasadora i o problemu Instituta, dugu sa Jugobankom za koji rješenje očekujem u narednih petnaestak dana. Vlade Crne Gore i Srbije su u međusobnoj komunikaciji, kao i u komunikaciji sa Agencijom za osiguranje depozita i očekujem da kroz institut državne pomoći firmama sa poteškoćama država reaguje i nađe rješenje. To je problem koji traje već tridesetak godina, sada je već završena priča koja se mora izmiriti kada se već nije odreagovalo kada se moglo, prije pet godina, nego se čekala odluka suda koja se mora ispoštovati“, kazao je predsjednik Katić.
Kako je istaknuto nakon sastanka, ambasador Rodić ima poseban osjećaj prema Herceg Novom, kao gradu kulture koji ima značajan broj festivala i manifestacija, koje će posjećivati u narednom periodu.
Delegacije Opštine Herceg Novi i Ambasade Republike Srbije, obišli su Gradski muzej Mirko Komnenović.