SetalisteNSL120424Predstavnici Opštine Herceg Novi i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, ozvaničili su danas početak rekonstrukcije dijela Šetališta Pet Danica, od hotela Plaža do Meljina.

Projekat je vrijedan 1,5 miliona eura i plod je zajedničke saradnje jer je hercegnovska Agencija za izgradnju i razvoj uradila projektnu dokumentaciju, a JPMD nakon tendera, odabrala izvođača radova i finansiraće realizaciju projekta.
Riječ je o jedinom dijelu šetališta koje čeka rekonstrukciju, istakao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.
„Poznato je da se u drugom dijelu šetališta, u Igalu već odvijaju radovi, a nakon što se završi taj i ovaj dio imaćemo potpuno rekonstruisano šetalište, sa novom kanalizacionom i atmosferskom mrežom, popločano i osvijetljeno šetalište od Igala do Meljina. Takvo šetalište Herceg Novi zaslužuje! Čak pedeset godina nije postavljena ograda na dijelu ispod bolnice Meljine, tako da nam je zaista drago što će to sada biti urađeno. Mislim da će šetalište u potpunosti da zablista”, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.
Setaliste01Projekat je još jedan dokaz uspješne saradnje između Morskog dobra i Opštine Herceg Novi koja traje već tri godine, istakao je predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović.
„Šetalište Pet Danica je jedan od simbola Herceg Novog, žila kucavica naše turističke ponude. Vjerujem da ćemo potpunom rekonstrukcijom uz podršku Javnog preduzeća Morsko dobro dobiti reprezentativno šetalište kojim ćemo moći da se podičimo kako u regionu, tako i svugdje drugo. Veoma je važno što Morsko dobro u lokalnim samoupravama vidi partnere, jer jedino zajedničkim snagama možemo da prevaziđemo sve one probleme koji su se ovdje taložili prethodnih 30 godina”, naveo je Otović.
Zadovoljstvo je što je zajedničkim snagama došlo do realizacije projekta obećanog prije tri godine, istakao je direktor JPMD, Mladen Mikijelj.

Setaliste02„Realizacijom ove faze biće kompletirani radovi na čitavom pojasu šetališta. To je ono što smo željeli da uradimo i sad možemo zajedno konstatovati da će pripremni radovi početi do početka sezone, glavni radovi nakon završetka ljetnje turističke sezone, a svakako do kraja godine projekat rekonstrukcije šetališta biće potpuno završen. Pripremni radovi podrazumijevaju sve one radove koje izvođač može izvesti a da ne ugrožava odvijanje turističke sezone, a sve komplikovanije radove ostavićemo za period van sezone”, kazao je Mikijelj.
Realizaciji projekta prethodila su dva javna poziva na kojima nije bilo ponuđača, podsjetio je Mikijelj, pa je izvođač izabran neposrednom pogodbom.
„Odlučili smo se za firmu koju je država izabrala kao podizvođača na prvoj fazi rekonstrukcije šetališta, koja se trenutno realizuje. Izvođač je provjeren i siguran sam da će odgovoriti zadatku i na vrijeme izvesti radove koji su neophodni kako bismo napokon imali Šetalište Pet Danica u punom sjaju. Vrijednost projekta je oko milion i po eura”, kazao je Mikijelj.
Kako je istakao, JPMD je sada, za razliku od nekog ranijeg perioda, otvoreno za saradnju sa građanima i lokalnim samoupravama na primorju.