nas13032023

Trajekt “Trideseti avgust” od danas saobraća na liniji Kamenari-Lepetane. Ovo plovilo, dugo 54 i široko gotovo 14 metara, prvo je u nizu, a plan je kompletiranje flote do početka ljetnje sezone, poručeno je na današnjoj ceremoniji otvaranja kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade Crne Gore, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Opštine Tivat i Opštine Herceg-Novi.

Prisutnima su se obratili premijer u tehničkom mandatu, dr Dritan Abazović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, Blažo Rađenović i Mladen Mikijelj iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, te predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović.

Ceremoniji otvaranja trajekt linije prisustvovali su i predstavnici hercegnovske lokalne samouprave, predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović, članovi opštinske Komisije za rješavanje problema i statusa trajektne linije Kamenari-Lepetane, Boro Lučić i menadžer Opštine Herceg-Novi, Dušan Vukić.

Prema Komnenovićem riječima, današnji dan je veliki za Boku kotorsku, ali i lokalne samouprave Tivta i Herceg-Novog, čiji su predstavnici insisitirali na odbrani javnog interesa.

„Mislim da smo na dobrom putu da zaista zadovoljimo  to što se zove javni interes i konačno da sredstva koja su išla u privatne džepove idu u lokalnu infrastrukturu, kao i pomoć prije svega mještanima Lepetana i Kamenara, koji su najviše i trpili od ovog posla“, kazao je Komnenović. On je podsjetio na inicijativu upućenu preko državne skupštine - Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, a to je da Vlada ne raspisuje koncesiju, već da se ova trajektna linija preda na upravljanje samoj državi.

„Ono što je veoma važno jeste da će opštine Tivat i Herceg-Novi insisitirati do kraja na tome da se odbrani javni interes, na način da ove lokalne samouprave imaju svoje učešće i udio u upravljačkoj strukturi i diobi dobiti“, naglasio je Komnenović i poručio da će ova djelatnost od sada zasigurno biti kvalitetnije obavljana nego do sada.

Trajekt „Trideseti avgust“ nije novo plovilo, ali donosi nove trendove, jer će država do početka ljetnje sezone imati kompletiranu flotu, kazao je premijer Abazović i dodao da je u planu otvaranje novih linija Bar-Bari i Bar-Ankona.

“Tajkunska politika mora da se završi. Nemamo ništa protiv privatnog sektora, podržavamo sve privatne inicijative, ali da neko drži monopolističke linije mimo zakona – sa tom politikom je završeno i neka niko ne pokušava da ponizi državu Crnu Goru”, kazao je Abazović.