Nas15032023

U Institutu „Dr Simo Milošević“ održana je 64. sjednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje – konsultativno saslušanje povodom prevazilaženja problema u funkcionisanju Instituta.

Sjednici su prisustvovali predstavnici ministarstava zdravlja, ekonomskog razvoja, ministar finansija Aleksandar Damajnović, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić, poslanici Skupštine Crne Gore, predstavnici Instituta, predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić i predsjednik Skupštine opštine, Ivan Otović.

Iako još uvijek nema jasne strategije prevazilaženja problema u funkcionisanju Instituta, jedan od najkonkretnijih zaključaka bio je da država može postati dvotrećinski vlasnik akcija Instituta „Dr Simo Milošević“ kupovinom na berzi ili otkupom od manjinskog akcionara koji ima udio veći od 25%. Do naredne sjednice, sve relevantne institutucije treba da sačine izvještaje i daju realne predloge kako je moguće riješiti problem Instituta i omogućiti mu održivo poslovanje. Sledeća sjednica će biti održana u Podgorici i biće pozvani i predstavnici Odbora direktora i manjinskih akcionara sa udjelom većim od 25%.

Predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić naglasio je da je Institut 30 godina permanentno upropaštavan, kao i da se za prethodnih pet, koliko je on na čelu grada, konačno rješenje ne nazire. Istakao je i da očekuje da država i resorna ministarstva pomognu na način što će promijeniti ugovor sa Fondom i povećati cijene, jer je nemoguće porediti cijene sa sličnim institucijama u regionu.

Obraćajući se poslanicima i političkim partijama Katić je naglasio da u Upravnim odborima, posebno u institucijama kao što je „Dr Simo Milošević“, ne mogu postavljati  neznaven kadar.

„Morate imati stručne i kompetentne ljude, koji će kroz Odbor direktora iznijeti ovu situaciju, a ne da se danas prepucavaju hoće li zauzeti mjesto predstavnik jedne ili druge partije, da bi neko zadovoljio svoj interes. Institut nije mjesto gdje će neko zadovoljavati partijske interese. Ovdje treba vrednovati trud, rad i znanje, kako bi došli do konačnog rješenja“, naglasio je Katić i pozvao sve da ozbiljnije i brže pristupe rješavanju problema Instituta jer je opasnost od stečaja realna.

Odgovarajući na pitanje poslanice Skupštine Crne Gore, dr Tamare Vujović, da li je moguće da država postane dvotrećinski vlasnik akcija Instituta, ministar Damjanović je obrazložio da za to postoje dva načina.

– Ako je to strateška odluka države, nije nemoguće da se dođe do dvotrećinskog vlasništva. Za to postoje dva načina – kupovina akcija na berzi ili razgovor sa manjinskim vlasnikom koji ima više od 25 odsto akcija, da li je on raspoložen da svoj paket proda državi. Prvi put pričamo da uz paralelni proces nastavka tendera po odluci Upravnog suda, premda je moj stav vrednosno drugačiji, ali ovo ćemo sprovesti kao ljudi i vidjećemo da li ima interesovanja da se ovaj tender zaokruži jer je sada umjesto 10 miliona, kako je bilo 2020. godine, potrebno preko 40 miliona, kazao je ministar Damjanović.

Ako se i ostvari podržavljenje 28 odsto akcija, potrebno je odrediti strateški put razvoja Instituta, kazala je dr Vujović i dodala da smatra da je razvoj fizikalne terapije i rehabilitacije pravi izbor te da ne treba da se pitaju da li brend treba da se održi i nastavi jer su tim strateškim putem još prije 70 godina krenuli u Institutu.

Pitanje opstanka Instituta je pitanje opstanka Herceg-Novog, kazao je predsjednik Skupštine opštine Herceg-Novi Ivan Otović i zatražio konktretne odgovore na zahtjeve koje je uputio lokalni parlament 1. marta. Dodao je da cijene trud koji su svi uložili u očuvanju Bolnice Meljine i da se nada da će i ovog puta zajedno djelovati i naći rješenje za opstanak Instituta.