00sastanakNVO2023Radni sastanak sa predstavnicima hercegnovskog NVO sektora danas su održali predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mitar Kisjelica. Prisustvovalo je više od 20 predstavnika nevladinih organizacija koji su nadležnima sugerisali šta bi trebalo promjeniti kako bi podrška i saradnja bila još efikasnija.

Predsjednik Skupštine Otović podsjetio je da NVO sektor, shodno Statutu Opštine i Poslovniku Skupštine, ima pravo na institut slobodne stolice koji im omogućava učešće u radu sjednica lokalnog parlamenta.
U Herceg Novom je registrovano oko 300 nevladinih organizacija, ali nisu sve aktivne. Aktuelan je javni poziv za raspodjelu sredstava NVO sektoru iz budžeta OHN, a sekretar Kisjelica je obratio pažnju da kandidati prilikom pisanja projekta moraju voditi računa o preciznosti dokumenta koji mora biti jasno definisan i opisan, što je u interesu obje strane prilikom odlučivanja.
“Komisija će detaljno čitati i pregledati kandidovane projekte i bodovati ih. Na osnovu toga će i biti raspodjeljena sredstva”, objasnio je sekretar Kisjelica.
02sastanakNVO23Više predstavnika NVO sektora sugerisalo je nadležnima da sastanak i javni poziv za raspodjelu sredstava bude raspisan ranije, već krajem ove godine, što bi im olakšalo organizaciju većih manifestacija i događaja.
“Drugačija je situacija i o tome ćemo voditi računa. Plan nam je da u decembru napravimo sastanak i sumiramo šta je sve urađeno, koji su projekti i kako realizovani. Potom ćemo već u januaru raspisati javni poziv za raspodjelu sredstava nvo sektoru”, kazao je sekretar Kisjelica.
Nadležni su upućivali predstavnike nvo sektora kome da se obrate za određene inicijative ili problematiku sa kojom se susreću, saslušali sugestije i pojasnili princip ocjenjivanja i bodovanja projekata.
Podsjećamo, javni poziv za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama iz budžeta Opštine Herceg Novi otvoren je do 10. jula, a informacije su dostupne na www.hercegnovi.me .