naslovna19112021Друга фаза заједничког програма Европске уније и Савјета Европе “Промовисање доброг управљања и оснаживање Рома на локалном нивоу” представљена је јуче у Подгорици.

Меморандум о сарадњи на овом пројекту са Министарством правде, људских и мањинских права и Савјетом Европе јуче је у име Општине Херцег Нови потписао потпредсједник Мирко Мустур, заједно са представницима још седам црногорских градова: Подгорица, Бар, Беране, Бијело Поље, Никшић, Тиват и Улцињ.

Циљеви Програма који ће бити имплементиран од 2021. до 2024. године усмјерени су на побољшање локалне демократије, одговорности, инклузивности и реаговања према ромским грађанима. Двије нове компоненте Програма, у поређењу са првом фазом која је била имплементирана од 2017. до 2020. године, ће се фокусирати на ублажавање посљедица које је проузроковао вирус Ковид-19 у ромским заједницама и Буџетирање одговорно према Ромима.

„Пројекат ROMACTED важна је потпора и допуна нашим напорима да трајно унаприједимо услове за живот и рад суграђана који су припадници ромске и египћанске заједнице“, поручио је Мустур након потписивања Меморандума.

Он је изразио задовољство наставком сарадње на пројекту који има за циљ подршку, оснаживање и инклузију једног дијела наших суграђана. Истакао је да је најзначајнији резултат прве фазе пројекта ROMACTED за општину Херцег Нови свакако усвајање темељног документа у овој области - Локалног акционог плана за социјалну инклузију Рома и Египћана за период од 2020. до 2023. године. Овај план је усвојен у јулу 2020. године и њиме су као приоритетне области дефинисане: образовање, становање, здравствена, социјална и дјечија заштита и правни статус.

„Захваљујемо се свим партнерима на одличној сарадњи у првој фази пројекта, увјерени да ће она бити настављена и да ћемо заједничким снагама остварити још много резултата који ће допринијети оснаживању ромске заједнице“, поручио је Мустур.

У свом уводном обраћању, шефица Програмске канцеларије Савјета Европе у Подгорици, Евгениа Јакумопулу, је исказала задовољство што је ROMACTED програм настављен и у другој фази.

„Он је поново окупио значајне партнере на локалном и националном нивоу коју ćе наставити да раде заједно на социјалној инклузији и унапрјеђењу квалитета живота Рома и Египћана у Црној Гори”, саопштила је она.

Министар правде, људских и мањинских права Сергеј Секуловић је подсјетио да је у процесу социјалне инклузије Рома и Египћана у Црној Гори учињено много, али да остаје обавеза да све институције система наставе да раде у смјеру постизања још бољих резултата, што је и претпоставка која Црну Гору приближава стандардима ЕУ, али и испуњавању постојећих обавеза као државе чланице Савјета Европе.

„У нашој заједничкој обавези да спроводимо антидискриминационе политике кроз поштовање људских права свих грађана и грађанки, локални ниво има веома значајну улогу”, истакао је министар.

Шефица Делегације Европске уније у Црној Гори, Оана Кристина Попа је охрабрила општине које учествују у ROMACTED програму да наставе са својим добрим послом, да у континуитету раде на дефинисању својих приоритета на инклузији Рома, јачању капацитета и повезивању са ромским заједницама

„Европска унија ће наставити да подржава овај процес. Наши мали грантови ће вам помоћи да постигнете неке од стратешких циљева. Нека ово буде свијетли примјер за све општине у Црној Гори да почну да раде на социјалној инклузији свих својих грађана“ – поручила је амбасадорка Попа.

Марина Васић, ROMACTED програмска менаџерка, је навела да је ROMACTED програм настао као резултат дугогодишњих напора Европске уније и Савјета Европе да на најбољи начин одговоре на изазове са којима се сусријеће ромска заједница.

“Наша методологија ставља посебан акценат на оснаживање и организацију самих заједница да артикулишу свој потенцијал и направе одрживе промјене у систему”, закључила је она.

Као и у првој фази програма, НВО „Млади Роми“ је организација за подршку и у другој фази ROMACTED-а.

У даљем раду Конференције учесници су дискутовали о изазовима са којима се суочава ромска популација, као што су сиромаштво, неадекватно становање, непосједовање докумената, незапосленост, и начинима како одговорити на исте. Представници Министарства финансија и социјалног старања, Регионалног савјета за сарадњу, UNHCR-а, Help-а и Црвеног крста Црне Горе су били међу говорницима на догађају.

Фото: ПР центар