Град фестивала

Херцег-Нови је град који живи током читаве године, управо захваљујући бројним културним и спортским активностима које се овдје традиционално одвијају.

"Празник Мимозе"

Свакако најзначајнија туристичко-пропагандна манифестација на просторима бивше и ове државе. Организује се од 1969. године. Овај фестивал уобичајено траје цијели фебруар. "Празник мимозе" је манифестација у славу цвијета мимозе која у овој општини издашно успијева у вријеме када је остатак Европе покривен снијегом. Утемељена је и опстаје на основама традиције карневалске свјечаности, некада типичних за ове крајеве. Специфичан зачин дају младе Новљанке зване мажоретке и плех музика. У оквиру Фестивала одвија се велики број туристичких, забавних, културних, спортских и других разних програма.

"Херцегновски зимски салон"

Врло престижна ликовна манифестација, која траје дуже и од "Празника Мимозе". По правилу, отварањем зимског салона, отвара се и  "Празник Мимозе".

"Херцегновски филмски фестивал"

Некадашњи Југословенски фестивал филмске режије.

У Херцег-Новом, граду који је први биоскоп имао 1919. године, у коме је "ЛОВЋЕН ФИЛМ", од 1951. до 1955. године, имао свој најбољи период, граду који је дао познате филмске ствараоце, пионире филма на овим просторима, Антона Лукателија, Стева Лепетића, Александра Секуловића, Сима Чоловића, до данас у Холивуду актуелног и познатог камермана Бојана Базелија, од 1987. године се одржава овај Фестивал домаће кинематографије, а утемељитељ му је, такође Новљанин познати филмски радник Милан Жмукић. Фестивал се одржава у првој декади августа, на јединственој сцени љетње позорнице  "Канли кула" .

"ХАПС" - Херцегновске априлске позоришне свечаности

По почетном концепту у овој манифестацији учествовала су аматерска позоришта из цијеле земље, међутим посљедњих година преовлађују професионална позоришта. Одржава се  током априла мјесеца.

"Сунчане скале"

Забавно-музички фестивал, који, поред домаћих, кроз три фестивалске вечери  ("Принчеве награде", "Вече нових звијезда" и "Пјесма љета") окупља и иностране пјеваче. Одржава се у мјесецу јулу и траје 3 дана.

"Дани музике"

Овај међународни фестивал класичне музике некада је окупљао углавном младе таленте, а данас на њему учествују врло цијењени аутори и извођачи класичне музике из цијелог свијета. Одржава се у мјесецу јулу. "ДАНИ МУЗИКЕ" имају и свој други дио у периоду новембар - јануар, па је због тог периода и назван "ЗИМСКИ ДАНИ МУЗИКЕ".

"Трг од књиге"

Међународни сајам књига који се управо под тим именом почео одржавати у парку испред Института „Др Симо Милошевић", затим се кратко вријеме одржавао под именом  "ОТВОРЕНА КЊИГА" док се последњих година под именом "ТРГ ОД КЊИГЕ" одржава у Старом граду на Белависти. Одржава се током јула мјесеца.

"Гитар Арт суммер фест"

Овај фестивал представља професионалну и стручну манифестацију која сваког љета окупља класичне, а и остале, гитаристе свих профила, од ђака основних и средњих школа, преко студената, до њихових професора и еминентних гостију, водећих свјетских гитариста. Размјена знања, праксе и искустава, као и упознавање са домаћим и свјетским токовима у савременој гитаристичкој педагогији и концертној пракси, као неопходна надградња едукативној основи, примарни је циљ овог пројекта. Истовремено, током седам радних дана и кроз разноврсне слободне активности, по први пут код нас остварује се понуда и концепт радног љетовања. Одржава се средином августа.

Оперски фестивал “Опероса”

“Опероса” (http://www.operosa.org/sr) је оперски и фестивал класичне музике који има за циљ промоцију младих и талентованих оперских пјевача. Ово је први оперски фестивал у Црној Гори. Током љета, млади и реномирани пјевачи са Балкана, као и инострани музички сарадници, изводе нека од најпознатијих свјетских оперских дјела. Организатор фестивала је “Опероса”, међународна платформа за повезивање, размјену знања и информација из области извођачких умјетности, чија је мисија да оперу прикаже као модерну и забавну форму и омогући младим умјетницима развој кроз рад са врхунским продуцентима.