NSL181122Ватрогасци и спасиоци из Херцег Новог, Конавала, Требиња и Равног успјешно су извели теренску вјежбу спасавања из поплава, која је организована у оквиру прекограничног пројекта „Flood & Fire“.

У јуче одржаној завршној вјежби учествовало је 60 представника служби заштите и спасавања из четири партнерска града, хеликоптерске јединице војске Црне Горе, Комуналне полиције Херцег Нови, Планинарског клуба „Субра“, новског предузећа „Чистоћа“, Црвеног крста Црне Горе и санитет Института "Др Симо Милошевић" Игало.
Учесници вјежбе су на дијелу ријеке Суторине демонстрирали спасавање људских живота и имовине у случају поплаве. Припремљени сценарио подразумијевао је ситуацију у којој је набујала ријека угрозила стамбене објекте и превозно средство, а у њима су грађани чији животи су у опасности, па је публика имала прилику да сагледа све аспекте реаговања у оваквој кризној ситуацији. За припрему и спровођење били су задужени припадници новске Службе заштите и спасавања - вјежбу је осмислио и координирао Александар Шкобаљ, а водио Видак Вуковић.
Након вјежбе, представљен је Меморандум о разумијевању који су потписали предсједници све четири Општине, са циљем да владама све три државе упуте иницијативу за поједностављење формалности и омогућавање лакшег преласка граница у ванредним околностима.
press projekta FloodFire„Упутили смо иницијативу да возила служби општина Конавле, Требиње, Равно и Херцег Нови међуграничне прелазе пролазе доста једноставније него што је то било до сада. Надам се да ће та наша иницијатива уродити плодом јер мислим да у тим ситуацијама морамо да будемо јединствени и да се далеко брже реагује, како би се спасили животи и имовина“, казао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.
Како је рекао, пожари који су се десили у Херцег Новом овог љета показали су колико су важни солидарност и сарадња сусједних општина. Истакао је да је пројекат „Flood & Fire“ веома значајан за цијелу регију зато што омогућава набавку додатне опреме и капацитете за заједничко дјеловање локалних служби заштите и спасавања. Захваљујући се свим партнерима на сарадњи, Катић је изразио наду да ће четири града и у наредном периоду удружити снаге на новим заједничким пројектима. Уз њега, учеснике вјежбе су у име Општине Херцег Нови поздравили потпредсједник Мирко Мустур и главни администратор Ненад Ђорђевић. 

Тродневна теоријско-практична вјежба спасавања из поплава одржана у Херцег Новом је завршна, након што су у осталим партнерским општинама организоване три вјежбе спасавања из пожара. Пројекат „Flood & Fire“ подразумијева и набавку вриједне опреме за реаговање у случајевима пожара и поплава, као и успостављање заједничког комуникационог центра који је још један корак ка бржем реаговању у ванредним ситуацијама, навео је пројект менаџер за Херцег Нови, Јован Суботић.
Он је изразио задовољство чињеницом да је вјежба у Новом изведена успјешно, те истакао да тимови који су радили на пројекту представљају понос за сва четири града. Како је рекао, процес реализације пројекта, који је ушао у посљедњи мјесец, показао је да партнерске општине увијек могу рачунати на међусобну помоћ.
„Створила се једна регионална база за све будуће пројекте, без обзира на тему. Капацитети су подигнути у свим општинама. Херцег Новом је било пријеко потребно да покаже да може својим ресурсима да изнесе овако компликоване пројекте. Оно што нас очекује у будућности, поготово потенцијалним уласком у ЕУ, јесу већа средства и чешћи пројекти кроз које граду можемо да донесемо много тога што нам недостаје, а нисмо у прилици да обезбиједимо кроз редовно пословање“, истакао је Суботић.
Мариана Чупић Јовановски из Опћина Конавле казала је да вјежба одржана у Херцег Новом представља круну свих активности у оквиру пројекта, похвалила организациони тим и све учеснике.
„Битно је нагласити колико је овај пројекат битан свима нама. У општини Конавле већ се виде резултати повезивања ових општина. Имали смо овог љета прилику да видимо колико природне катастрофе немају границе и колико је битно што прије реаговати. И ово љето била је олакшана комуникација између припадника ватрогасних јединица Конавала и Херцег Новог, као и између нас који смо чланови пројектних тимова. Истакла бих као највећу вриједност пројекта, осим опреме која се добија, везивање између пројектних партнера и припадника ватрогасних служби“, поручила је Чупић Јовановски.
Дражен Бошковић из Град Требиње - Град Требиње казао да су пројектни партнери вјежбом доказали да заједнички могу одрадити много тога, а да у наредном периоду слиједи велики посао. Како је навео, овакве вјежбе треба организовати што чешће на различитим локацијама јер оне оснажују службе и повећавају повјерење локалног становништва и туриста.

Бошковић је истакао и значај који јачање система заштите и спасавања има за развој туризма и пољопривреде, као области које су изразито повезане са ризицима од природних катастрофа. Говорећи о томе, напоменуо је да су, поред повећања капацитета ватрогасних и спасилачких служби, важни приоритети пројекта оснаживање прекограничне сарадње и преношење иницијатива према доносиоцима одлука на нивоу три партнерске државе.
„Мислим да је прави тренутак да сви заједнички, снажно дјелујемо да се донесу политике, стратегије и мјере које ће утицати да можемо у прекограничном подручју брже да реагујемо у ситуацијама изазваним природним катастрофама или људским фактором, а како би смањили штетне посљедице за локално становништво, имовину и све оне који долазе у наше локалне заједнице“, рекао је Бошковић.
„Данас, гледајући ову вјежбу, схватио сам стварно колика је вриједност, не само опреме, него искуства које добијамо. Имати прилику да се све ово на једном мјесту догађа јесте једна едукација која се не може платити. Хвала водећем партнеру Херцег Новом на труду да све буде достојанствено, тако да можемо већ сада са поносом рећи да смо успјели са овим пројектом“, поручио је Јосип Рагуж из Опћина Равно.
Рагуж је изразио очекивање да ће тимови четири општине наставити да раде заједно, уз поруку: „Вјерујем у будућу сарадњу, добру вољу, да ће се олакшати прелазак граничних прелаза, а самим тим се отвара размјена искустава између наших ватрогасаца и свих других служби које су на услузи грађанима“.
Пројекат Flood&Fire Interreg Croatia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro 2014 /2020 одобрен је у оквиру позива IPA Програма прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора. Укупна вриједност пројекта је 1,8 милиона еура, од којих је буџет за Херцег Нови 600.000 еура, а финансирање Европска уније одобрено је у висини 85% вриједности пројекта.