NasAkt15072021У циљу диверзификације и побољшања туристичке понуде Херцег Новог, те подизања атрактивности  културне и природне баштине залеђа кроз унапријеђење оутдоор садржаја у рурарним дијеловима града, Туристичка организација Херцег Нови је захваљујући подршци Европске уније у оквиру прекограничног пројекта "Cycling Rural" уговорила изградњу 2 видиковца на дијелу макадамске трасе „Salty and Sweet“, у срцу Орјена.

Такође, уговорена је замјена старе и постављање нове мтб сигнализације на три јединствене монтбике руте (Salty and Sweet, Boka Bay View, Rocks and Trees), као и постављање 6 нових инфо табли са мтб картом залеђа и описом атракција на стазама.

Из ТОХН саопштавају да је изградња 2 видиковца планирана на 1400-1500 мнв., у складу са високим еколошким стандардима и примјерима добре праксе за овакву врсту објеката примјењеним у националним парковима и парковима природе. Са одабраних локација  пружа се поглед на обронке Орјенског масива, серпентине аустријског пута и Боку. Формирањем видиковаца обезбјеђује се простор за одмор на мтб траси „Salty and Sweet“, намијењен  излетницима, бициклистима, планинарима и љубитељима природе. За опремање одморишта и формирање стаза и платоа користиће се искључиво природни материјали - дрво и камен са лица мјеста.

Кроз замјену старе и постављање нове мтб сигнализације извршиће се уклањање дотрајалих металних стубова дуж траса и постављање нових дрвених, са одговарајућим смјероказима и пиктограмима. Дрвене инфо табле са мтб картом залеђа и описом атракција биће постављене на 6 одабраних локација дуж три промовисане бициклистичке руте. Рок за завршетак радова је 31.08.2021, наводи се у саопштењу ТОХН.

Пројекат "Бициклистичке руте за унапријеђење природне и културне баштине Херцеговине и Црне Горе – Cycling Rural" реализује се у оквиру другог позива Програма прекограничне сарадње БиХ - Црна Гора. Имплементација је почела 1. октобра 2019. и трајаће 24 мјесеца. Укупна вриједност је 495.000 еура, од чега је Европска унија обезбиједила 400.000 еура бесповратних средстава, а све с циљем јачања и побољшања квалитета туристичке понуде, те развоја и промоције бициклистичке и осталих понуда на отвореном у руралним подручјима прекограничних регија Црне Горе и Босне и Херцеговине. Очекује се да ће пројекат резултирати стварањем новог бренда „Cycling Rural", који ће постати дио туристичке понуде обје земље и Јадранског залеђа. Партнери на пројекту су Уред Владе Жупаније Западнохерцеговачке за еуропске интеграције као носилац пројекта, градови Широки бријег и Љубушки, опћине Посушје и Груде, те Туристичка организација Херцег Нови.