00vatrogasnaOHN2023Потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур и секретар за комуналне дјелатности Василије Сеферовић обишли су припаднике Службе заштите и спашавања Општине Херцег Нови како би у разговору са њима провјерили да ли је техничка опремљеност на потребном нивоу с обзиром на то да је почео период појачаног ризика од пожара.

Сви припадници су изразили спремност да буду на висини задатка као и претходних година, али и изнијели предлоге шта би требало урадити у наредном периоду како би били створени бољи услови за рад.
„Прошле године је било тешко, имали сте јако пуно посла. Жртвујете се и испуњавате тежак задатак да заштитите грађане и имовину и наша је обавеза да вас обиђемо и провјеримо да ли је све спремно, разговарамо са вама о проблемима са којима се сусрећете“, казао је потпредсједник Мустур.
Командир Службе Златко Ћировић изразио је бојазан да ли ће ове године имати адекватну помоћ ваздухопловне јединице у гашењу пожара, као што је то био случај претходног љета.
„Држава има један активан авион и једну хеликоптерску посаду, за сада. Можда би било добро да се по овом питању заложе заједно представници све три бокељске општине како би се нешто урадило, иако је ово проблем државе, не локалних управа“, казао је командир Ћировић и додао да је за гашење пожара на новском подручју најефикаснији канадер или хеликоптер.
Појаснио је да је добра ситуација по питању броја и функционалности хидраната на територији општине и додао да очекују постављање још једног код раскрснице од магистрале за доњи пут у Кумбору, као и враћање у функцију постојећег испод Градског музеја.
02vatrogasnaOHN2023У циљу унапријеђења рада Службе, Општина Херцег Нови је прошле године кроз прекогранични пројекат „Отпорна граница“ обезбиједила ново ватрогасно возило за интервенције у градском и сеоском подручју са термовизијском камером и савременом опремом за гашење пожара. И овог љета наставиће програм ангажовања чувара у залеђу и Савинској дубрави, а континуирано подржава рад добровољних ватрогасних друштава на Луштици, у Бијелој и Пријевору.
Херцегновски Ватрогасни дом спада, према ријечима командира Ћировића, међу пет најбоље опремљених у Црној Гори, а да би се такво стање одржало указали су на потребну набавку опреме у наредном периоду као што је ускочни јастук који због дотрајалости више није у функцији као и камион – цистјерна већег капацитета.
Потпредсједник Мустур и секретар Сеферовић обећали су помоћ у санацији мокрог чвора и туш кабина, а због цурења воде и старих цијеви, влаже зидови у гаражи и магацину.
Припадници новске Службе информисали су представнике локалне самоуправе да је за девет њихових колега онемогућен одлазак у пензију јер им није уплаћен бенефицирани радни стаж.