00kapetanstumbergeraВече сјећања на Мирослава Штубергера „Старом капетану у част“ приређено је синоћ у његовој кући коју је оставио Баошићанима као задужбину и тиме, по традицији, обиљежен дан рођења истакнутог капетана, инжењера и проналазача. Свечаности су, уз бројне мјештане и госте, присуствовали амбасадор Словеније у Црној Гори Грегор Прескер и предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић са сарадницима.

Прије 131 годину рођен је капетан Штумбергер, подсјетио је Ђуро Цвјетковић, предсједник МЗ Баошићи која је била организатор свечаности заједно са градском Туристичком организацијом и ЈУ „Градски музеј Мирко Комненовић и Галерија Јосип Бепо Бенковић".
„Прошло је 40 година од смрти капетана Штубергера, али је он остао у нашим срцима, сјећању и причама, а надам се да ће тако бити и даље јер ћемо томе учити млађе генерације“, казао је Цвјетковић.
Херцег Нови је град који се може подичити тиме да су га бројни људи из региона и шире одабрали да у њему живе, али и да му оставе на управљање своје културно наслијеђе које су стицали, скупљали и вриједно стицали током живота, казао је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.
„Такав је био и капетан Мирослав Штумбергер. У неком ранијем периоду овај простор је био заборављен али ми је веома драго што је у последњих неколико година ово мјесто гдје се приређују културни догађаји. Захваљујем се МЗ Баошићи, посебно јер су иницирали уређење инфраструктуре како би се овом дијелу лакше приступило, а биће још лакше када завршимо и дио пута до музеја. Након тога, надам се да ће музеј бити доступан и већим групама јер сам сигуран да је он занимљив великом броју туриста. Капетан је био поријеклом Словенац, а велики број туриста из те државе и сада посјећује музеј. Подсјећам да Херцег Нови има бројна пријатељства са градовима у Словенији, а посебно издвајам Крањ и Ново Место са којима смо прославили 50 година пријатељства“, казао је Катић.
Први пут је музеј капетана Штумбергера посјетио амбасадор Словеније у Црној Гори Грегор Прескер који је исказао задовољство спознајом какав је значај стари капетан, родом Словенац, имао за Херцег Нови.

„Током боравка у Црној Гори сазнао сам да су три личности обиљежиле Боку Которску и то сваки град појединачно: Херцег Нови капетан Штумбергер, Котор Вида Матјан која је основала музичку школу и Тиват Сергеј Машера који је са Миланом Спасићем направио херојски чин на разарачу Загреб. Морам се захвалити МЗ Баошићи што чува кућу капетана Штубергера, што је музеј жив и што сваке године на 2. јул обиљежавате капетанов рођендан, подсјећате на њега, његујете његову заоставштину и тиме доприносите и туристичком развоју и култури Баошића и Херцег Новог“, истакао је Прескер.
Већ је познато да је капетан Штумбергер био признати научни радник, човјек богате војне каријере који је конструисао и усавршио бројне изуме из домена војне технике, фотограф, познавалац пет страних језика, члан Удружења ликовних умјетника Црне Горе, али изнад свега био је заљубљен и одан мору што се види кроз сваки сегмент његовог дома који подсјећа на лађу једрењак који путује кроз простор и вријеме, казао је између осталог кустос музеја Чедо Ђуришић.
„Као велики љубитељ мора и старих једрењака све је своје мисли усресредио ка стварању осјећаја припадности нечему узвишеном, ванвременском. Зато је сав бродски намјештај који је могао употребити уградио у свој дом од бродских врата, уских степеница, фењера, кормила, кофера, витрина.... Свако ко посјети његов музеј, који је сада у доста оскуднијем стању него за његовог живота, када крочи у њега зна да је закорачио у нешто што није обичан музеј већ прави правцати дом једног старог капетана. Звање односно титула „стари капетан“ се заслужује оваквим показивањем истински велике љубави према мору и свему што има везе са бродарством, бродоградњом или морепловством“, истакао је кустос Ђуришић.
Свечаности су, уз бројне госте и мјештане, присуствовали потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур, директорица ЈУ „Галерија Јосип Бепо Бенковић и Музеј Мирко Комненовић“ Гордана Крунић, одборница Тамара Вујовић. У културно умјетничком програму учествовали су чланови клапе Стари капетан и дјечији ансамбл КУД Слога.