nas17092021Пет деценија побратимства и пријатељства Херцег Новог и Новог Места свечано је обиљежено синоћ, програмом у овом словеначком граду. Тим поводом, предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и градоначелник Новог Места, Грегор Мацедони потписали су протокол о сарадњи у области туризма и открили споменик посвећен Херцег Новом у парку новомештанске “Библиотеке Мирана Јарца“.

Догађају уприличеном поводом 50. годишњице партнерства претходио је састанак у Кабинету градоначелника Новог Места, на којем је разговарано о правцима даље сарадње, којој су оба града снажно посвећена.

Како је истакнуто током централног програма, иза Херцег Новог и Новог Места је пет деценија пријатељства, сарадње, међусобног разумевања и богате размјене које ни најтеже друштвене околности нису могле омести, а испред ова два града је још много година партнерства и заједничких пројеката.

“Ново Место и Херцег Нови већ пуних пет деценија заједно расту. Године за нама показале су искрену намјеру обје стране да јачамо пријатељство и међусобно се подржавамо. Дружи се са онима који ће те чинити бољим, савјет је којег се сјетим када помислим на однос наша два града. Од потписивања братимљења до данас изградили смо партнерство које може служити за примјер, како у дијелу сарадње локалних самоуправа, тако и у смислу дијалога, повјерења и разумијевања међу људима”, казао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.

Осврћући се на бројне везе два града, Катић је рекао да Херцег Нови не може заборавити солидарност коју је Ново Место показало након разорног земљотреса 1979. Како је рекао, много тога се промијенило од 1971. године, два града су прошла кроз бројне изазове, али је њихово пријатељство увијек опстајало и јачало.

“Ову дивну причу није успјела да заустави чак ни глобална пандемија. Током протекле године наставили смо да планирамо и договарамо заједничке пројекте, а посебно је задовољство што данас имамо прилику да и лично о томе разговарамо. Сарадња Новог Места и Херцег Новог данас се огледа у учешћу на прекограничним пројектима, промоцији и афирмацији активности, као и у повезивању туристичких организација, невладиног сектора и културних, образовних и спортских установа”, истакао је Катић.

Он је изразио увјерење да је потписивање протокола о сарадњи у области туризма сјајан увод и добра најава нових деценија успјешног пријатељства.

“Херцег Нови је туристичка дестинација која се убрзано развија, град културе и богате баштине, општина са највећим бројем олимпијаца, управа која је орјентисана на увођење нових технологија и унапријеђење квалитета живота.  Све то су области у којима желимо да се умрежавамо са Новим Местом, како бисмо заједничке замисли и иницијативе претварали у реалност, на обострано задовољство”, поручио је предсједник новске Општине.

Захвалио се домаћинима на сјајном начину да прославе пријатељство, а посебно на подизању споменика у част Херцег Новог.

“Све учињено у протеклих пет деценија учврстило је наше везе и поставило темељ за будућност заједништва и сарадње. Пред нама су године у којима ћемо дијелити успјехе, међусобно се помагати, дочекивати једни друге и заједно се радовати новим иницијативама и сусретима.  Врата Херцег Новог за вас су увијек широм отворена”, закључио је Катић.

Градоначелник Новог Места, Грегор Мацедони исказао је понос што је дио приче коу Новљани и Новомјештани плету већ пола вијека. Рекао је да је привилегија имати Херцег Нови за партнера и пожелио да сваки његов суграђанин посјети овај град у Црној Гори.

Он сматра да постоји још много простора за сарадњу у различитим областима, посебно имајући у виду да је Херцег Нови туристички, а Ново Место економски центар, те да су оба града усмјерена на спорт и културу и представљају сјајна полазишта за откривање земаља у којима се налазе.

“Вјерујем да Ново Место нуди много својим црногорским парзнерима, као центар словеначке извозне економије који нуди одлично пословно окружење бројним компанијама које блистају на свјетским тржиштима. Баш као што је хотеле у Херцег Новом прије 40 година градило предузеће Пионир из Новог Места, ми и данас можемо помоћи у успостављању пословне сарадње са врхунским компанијама у области наутике, кампинг и караванинг туризма, уређења ентеријера, дигиталних и других услуга”, навео је Мацедони.

Како је додао, снажна веза на којој се ово пријатељство темељи је и наклоност међу људима, чији симбол је нови споменик посвећен Херцег Новом.

“Заједно смо уткали бројне дивне приче које су промијениле животе многих и које живе до данас. Драго ми је да смо искористили могућности које нуди партнерство. Свјестан сам да још увијек постоји велики потенцијал за сарадњу и радујем се будућим заједничким пројектима. Сваки пројекат у стварности живи и развија се ако је подржан јаким људским везама које повезују и надилазе заједничке активности, па чак и када се пројекти и обиласци заврше и ми се вратимо кући, они остају у нашим срцима”, поручио је Мацедони.

Присутнима се обратила и отправница послова Амбасаде Црне Горе у Словенији, Ана Зековић. Истакла је да је овај јубилеј значајан, не само за општине, већ и за државе Црну Гору и Словенију.

“Херцег Нови и Ново Место најбољи су доказ да је сарадња између локалних самоуправа важан сегмент билатералних односа двије земље. Кроз размјене искустава, заједничке пројекте, контакте и повезивање грађана Новог Места и Херцег Новог, у континуитету су снажене и релације на нивоу наших држава”, казала је Зековић. Пожељела је “још повода за сусрете, иза којих ће као и до сада стајати успјеси, заједнички резултати и још бољи и садржајнији односи”.

У оквиру програма “Библиотеци Мирана Јарца” уручен је “Горски вијенац” у стрипу. Ово издање ће бити дио колекције новог одјељења стрипа у тој установи, а поклон је Општине Херцег Нови и Херцегновског стрип фестивала.

Програм у Библиотеци употпунили су наступи херцегновске клапе “Castel Nuovo”, те новомјештанског хора “Помлад” и вокалне групе “Деци”.

Током наредна два дана у Новом Месту ће бити представљени инвестициони потенцијали и актуелни пројекти Херцег Новог, а туристичка понуда града презентована на фестивалу “Теден култур”.